Съвети за отглеждане на билки и подправки вкъщи

Съвети за отглеждане на билки и подправки вкъщи
Pexels

Пресните билки подобряват вкуса на всяко ястие, но закупуването на билки от магазина за хранителни стоки може да бъде доста скъпо. Сушените билки, от друга страна, не предлагат същия вкус.

Билковата градина вкъщи е чудесен начин за отглеждане на пресни продукти, когато нямате голям двор и искате да се наслаждавате на пресни билки и подправки целогодишно. 

Билките в саксии не само ви осигуряват непрекъснат достъп до пресни подправки, но и внасят прекрасен аромат и цвят в дома. Растенията ни правят щастливи. Наличието на пресни билки на закрито е прост и лесен начин да подобрите вътрешното си жилищно пространство и също така да сте здрави и щастливи.

Ето как да си направите вътрешна билкова градина, за да си произвеждате пресни билки и да подобрявате ястията си през цялата година:

Как да се грижите за билки на закрито

Както при всяко стайно растение, важно е да му осигурите правилните условия за отглеждане. Най-голямото предизвикателство е светлината; светлината на закрито е значително по-малко, отколкото на открито. Може да успеете да отглеждате устойчиви на сянка билки, като мента и див лук, до прозорец, но ще имате нужда от допълнително осветление за любителите на слънцето, като босилек, копър, чубрица, риган, градински чай или мащерка.

Не всички билки имат еднакви изисквания за отглеждане. Някои изискват повече влага, други по-малко. Някои виреят при по-ниски температури, но повечето харесват топло. За оптимален растеж съобразете растенията си с условията във вашия дом и им осигурете индивидуални саксии и грижи.

Светлина

Повечето билки се нуждаят от поне шест часа слънчева светлина на ден. Прозорец с южно изложение или друго слънчево място е идеално за повечето растения. Когато е необходимо допълнително осветление, има специални лампи за растения.

Вода

Билките имат различни нужди относно водата. Дървесните билки, като риган, градински чай, розмарин и мащерка, обичат почвата да е по-суха, докато босилекът, кориандърът, ментата и магданозът се нуждаят от повече влага. Повечето хора преполиват растенията си, особено ако са на закрито. Поливайте билките, когато повърхността на почвата се усеща суха и не оставяйте растенията да стоят в застояла вода. Наличието на чинийка, пълна с камъчета за улавяне на излишната вода, ще помогне. 

Тор

Торете билките веднъж седмично през летните месеци с водоразтворим тор. Билките растат по-малко активно през зимата и не изискват тор. Като цяло, бъдете внимателни, тъй като прекомерното подхранване с тор може да доведе до загуба на вкуса на растенията. Най-добре е растенията да се поливат добре преди торене.

Прибиране на реколтата

Подрязването на билки, които да използвате за готвене, помага за поддържане на растенията. За някои билки можете просто да отрежете няколко листа наведнъж. За да поддържате растенията здрави и продуктивни, никога не премахвайте повече от една трета от растението наведнъж.

Какви билки да отглеждате на закрито

Много от най-често използваните билки в кухнята се отглеждат лесно на закрито, включително босилек, див лук, копър, магданоз и кориандър. Можете също така да отглеждате голямо разнообразие от многогодишни билки на закрито, включително дафинови дървета, розмарин и мащерка.

Когато избирате кои билки да отглеждате, помислете за ястията, които обичате да приготвяте, и кои билки най-добре допълват тези храни. Също така е важно да помислите как искате да използвате вашите билкови растения. 

Също така не забравяйте да оцените условията в дома си. Ако в дома ви е по-хладно, може да помислите за студоустойчиви билки като кервиз, див лук, мента, риган, магданоз, градински чай и мащерка. Докато повечето билки се нуждаят от ярка светлина, за да произвеждат добре, кервизът, дивият лук, магданозът и растенията от семейството на ментата, включително маточината, понасят по-ниски нива на светлина.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay