За какво е полезен босилекът?

За какво е полезен босилекът?
Canva

Босилекът е ароматна билка, която предлага множество ползи за здравето поради своите антиоксидантни, противовъзпалителни и антимикробни свойства. Някои от ползите от консумацията на босилек включват:

Подкрепя сърдечно-съдовото здраве: Босилекът съдържа фитонутриенти, които могат да помогнат за понижаване на нивата на холестерола и триглицеридите, като по този начин намаляват риска от сърдечни заболявания.

Осигурява антиоксиданти: Билката е богата на различни антиоксиданти, включително камфор, евгенол, флавоноиди и лутеолин. Тези съединения помагат за защита на тялото от увреждане, причинено от свободните радикали, които могат да доведат до хронични заболявания като рак, диабет и сърдечни заболявания.

Има противовъзпалителни свойства: Босилекът съдържа съединение, наречено карвакрол, което проявява мощни противовъзпалителни ефекти. Това може да помогне за намаляване на възпалението в тялото и да осигури облекчение при състояния като артрит и мускулни болки.

Подобрява храносмилането: Босилекът стимулира секрецията на храносмилателни сокове и ензими, подпомагайки храносмилането и предотвратявайки състояния като лошо храносмилане, подуване на корема и газове.

Поддържа здравето на кожата: Антиоксидантите и противовъзпалителните свойства на босилека могат да помогнат за подобряване на здравето на кожата, като намалят възпалението и предпазят от увреждане от слънцето. Може също да помогне за лечение на кожни инфекции и акне.

Подпомага отслабването: Босилекът е с ниско съдържание на калории и високо съдържание на фибри, което го прави добър избор за включване в диетичен план за отслабване. Освен това съдържа съединения, които могат да помогнат за регулиране на хормоните, участващи в метаболизма и апетита.

Подобрява мозъчната функция: Камфенът, едно от съединенията в босилека, може да премине кръвно-мозъчната бариера и да действа като стимулант на централната нервна система. Смята се, че подобрява паметта, намалява стреса и повишава настроението.

Облекчава симптомите на настинка и грип: Босилекът има антивирусни и антимикробни свойства, които могат да помогнат за борба с бактериални и вирусни инфекции. Може също така да помогне за намаляване на възпалението и дразненето в дихателната система, осигурявайки облекчение при симптоми на настинка и грип.

За да се насладите на предимствата на босилека, помислете за добавянето му към вашите ястия като пресни или сушени листа или го консумирайте под формата на чай.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay