Преобразуват Кама Сутра в лайфстайл гид на модерните хора

Нов прочит на Кама Сутра

Преобразуват Кама Сутра в лайфстайл гид на модерните хора

Индийски учен се е посветил на амбициозната задача да направи изцяло нов превод на Кама Сутра. Идеята му е индийската любовна книга да се превърне в лайфстайл гид за модерните мъже и жени. 

 

Кама Сутра за първи път е преведена през 19-ти век от английския изследовател Ричард Бъртън. Оттогава досега няколко пъти е била обект на научни изследвания и на различни преводи. Известно е, че в книгата са описани 64 сексуални пози, но не в тях се крие главният й смисъл, смята д-р Хаксар, който се е заел с новия превод. 

 

"Милиони хора по света живеят с погрешното мнение, че Кама Сутра е древна порнографска книжка. В действителност Кама Сутра е посветена на изкуството на любовното общуване. Нещо повече, тя дава напътствия на младите как да живеят праведно и да не се отклоняват от верния път", пояснява д-р Хаксар.

 

В превода си той се придържа максимално до оригиналния текст и в същото време предава посланията на съвременен и максимално познат на младите английски език. В увода си Д-р Хаксар подчертава, че Кама Сутра е книга за изкуството на живота - намирането на партньор, прелюбодеянието, поддържането на брака, животът като или със куртизанка, употребата на наркотици и различните секс пози, без да се акцентира на тях, както е постъпил Ричард Бърдън. Напротив, важно е да се наблегне на съществените, неизменни човешки усещания и преживявания -  страст, любов, срамежливост, отхвърляне, прелъстяване и манипулация, които също са част от нашата сексуалност.

 

В новата версия има глави като "Да направиш пробив", "Защо жените се отказват", "Момичета, които да избягваш", "Струва ли си той?", "Как да се отървеш от него" и "Лесна жена".

 

Според издателите на новата Кама Сутра тя е най-акуратната версия на санскритския текст. Досега книгата се е представяла като скандална порнография, повлияна от хипи културата на 60-те, а всъщност трябва да се гледа на нея като на помощник за добър живот.

12 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay