9 удивителни монумента, които ще ви смаят!

Тези произведения на изкуството са наистина невероятни

9 удивителни монумента, които ще ви смаят!

Скулптурите, за които ще ви разкажем в настоящия материал, са наистина внушителни. Зад създаването на някои от тях се крият интересни истории. Други са вдъхновени от реални събития или просто имат за цел да провокират човешкия интерес.

Ако ви се отдаде възможност да отидете до някоя от държавите, в които се намират, трябва да знаете повече за тези скулптури, защото, сами по себе си, те могат да бъдат туристическа атракция.

1. ”Пробуждането” в Мериленд

9 удивителни монумента, които ще ви смаят!

Представете си 21-метров гигант, който се опитва да се надигне от земята. Такава е тази скуптура в Мериленд. Статуята е създадена през 1980 г. и е била сложена първоначално във Вашингтон, но по-късно е преместена в Мериленд, като новата инсталация е струвала 750 000 долара.

2. "Обувките" при Дунавското крайбрежие в Будапеща, Унгария
Целта на този паметник е да почете евреите, убити от фашисти по време на Втората световна война. Мъжете били накарани да си свалят обувките, след това били застреляни, а телата им паднали в реката. Обувките им останали на крайбрежието. Сега на тяхно място има ред от около 60 чифта обувки от желязо, чиято цел е да почете загиналите.

3. Монументът на Кафка в Прага, Чешка Република

9 удивителни монумента, които ще ви смаят!

Статуята на един от най-известните автори е поставена точно пред дома му. Висока е 375 сантиметра и тежи 800 килограма. Намира се между три църкви - еврейска, католическа и протестантска.

4. Монументът на случайния минувач в Полша
Монументът е построен през 2006 г., за да почете онези, които са арестувани, но са изчезнали по време на комунистическия режим. 14 фигури, направени от бронз, излизат изпод земята, за да отпразнуват отмяната на военното положение в Полша - плашещо време, в което военните арестуват цивилни през нощта, а те никога повече не са видени.

5. Статуя от Пейдж Брадли в Ню Йорк, САЩ

9 удивителни монумента, които ще ви смаят!

Статуята показва жена, която е застанала в поза от йогата, докато през пукнатините на тялото й преминава електричество. От монумента се излъчва спокойствие и свобода. Създателката й говори за стереотипите и задава въпроса дали те не ни определят повече, отколкото самата ни същност.

6. Висящият човек в Прага, Чехия

9 удивителни монумента, които ще ви смаят!

Докатo се разхождате в Прага, е възможно да забележите мъж, висящ от тръба. Да се надяваме, че всъщност сте видели скуптурата, изобразяваща Зигмунд Фройд. Тя символизира висините, които интелектуалците са достигнали през миналия век.

7. Ръката на хармонията в Южна Корея
Скулптурата е направена през 1999 г. от гранит и бронз. Огромната ръка се подава от водата и е символ за усилията на всички хора в страната да водят по-добър и щастлив живот.

По традиция, много хора отиват там на Нова година, за да видят изгрева между пръстите на скулптурата. Има две ръце, като дясната е в морето, а лявата - на земята.

8. Публичната арт инсталация "Граници”

9 удивителни монумента, които ще ви смаят!

Включва 26 фигури със стандартни човешки размери, които изглеждат по-скоро сякаш не искат да бъдат притеснявани. Много от тях са поставени така, че да изглежда, че разговарят един с друг.

Инсталацията е минавала през различни градове, а най-интересни са реакциите на минувачите. Някои стоят до фигурите, а други дори ги прегръщат.

9. Майка и дете в Китай

9 удивителни монумента, които ще ви смаят!

Монументът печели наградата за градска скулптура, присъдена от Национална асоциация за градска скулптура. Високата надморска височина на платото е идеална локация за разположението на огромната скулптура. Създадена е, за да отбележи провинция Цинхай като връзка между Китай и Тибет.

За още любопитни статии, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

12 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay