Заблуди относно кърменето, на които някои жени все още вярват

Заблуди относно кърменето, на които някои жени все още вярват

Има вярвания, които могат да накарат майката да се откаже от кърменето преждевременно или да използва практики, които я затрудняват. Кърменето обаче е жизненоважно: то носи много ползи за здравето на бебето и засилва връзката, която има с майка си. Всъщност кърмата се препоръчва като единствена храна за първите 6 месеца и до 2-годишна възраст, с допълващи храни. 

Искахме да развенчаем редица митове, които често се разпространяват относно кърменето, които могат да помогнат на кърмачките да вземат по-информирани решения. Важно е обаче винаги да се консултирате с лекар или консултант по кърмене, преди да вземете решение. 

1. Мит: "Бебетата трябва да се хранят на всеки 3 часа."

Истината: Храненето трябва да бъде при поискване

През първите седмици се препоръчва да кърмите бебето всеки път, когато поиска, през деня или през нощта, а това може да бъде от всеки час до всеки 3 часа. Това е така, защото новородените са постоянно гладни, тъй като стомахът им е малък и защото кърмата се усвоява лесно.

В допълнение, честото кърмене ще помогне за производството на мляко. Докато вашето бебе расте, то ще създаде по-редовен и предвидим график. 

2. Мит: Кърменето е лесно, защото е естествен процес.

Истината: Кърменето може да бъде трудно

Въпреки че е вярно, че кърменето е естествен процес, това също е умение, което трябва да се развива. Това може да бъде сложно, тъй като може да има някои неудобства, като болка в гърдите, разочарование или слабо сучене от страна на бебето, което трябва да се научи да се храни.

За да постигне спокойно кърмене, майката трябва да знае различните позиции на кърмене. Бебето трябва да се научи да се прилепва добре към гърдата и ако е необходимо, трябва да се потърси помощта на специалист по кърмене.

3. Мит: Трябва да изчакате между храненията, за да се напълнят гърдите.

Истината: Колкото повече суче бебето, толкова повече мляко се произвежда.

Най -добрият начин за производство на кърма е редовното кърмене. Гърдите произвеждат мляко в отговор на сученето на бебето и колкото повече бебето суче, толкова повече мляко ще произвежда майката. В допълнение, изпразването на гърдите при всяко хранене също ще помогне за увеличаване на производството. 

4. Мит: Трябва да пиете мляко, за да произвеждате кърма

Истината: За да произвеждате мляко, трябва да се храните здравословно

За да има енергията и хранителните вещества, необходими на тялото за производство на мляко, майката може да се наложи да яде малко повече от нормалното: между 330 и 400 допълнителни калории на ден, идващи от разнообразна и богата на протеини диета, състояща се от продукти като месо, яйца, млечни продукти, зеленчуци и риба и морски дарове с ниско съдържание на живак, както и пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци.

5. Мит: Кърменето трябва да се продължи само до 6 месеца

Истината: Кърменето може да продължи толкова дълго, колкото майката и бебето искат

Както бе споменато по-горе, препоръчително е да кърмите изключително до 6 месеца и след добавяне на допълнително хранене до 2 години или повече. Според експерти, кърмата продължава да осигурява ползи както за майката, така и за детето, дори след 2-годишна възраст и от тях зависи да решат кога да прекратят този процес.

6. Мит: Отбийте бебето, ако забременеете отново

Истината: Зависи: Ако бременността е нормална и без усложнения, кърменето няма да засегне нито майката, нито бебето

Когато майка, която кърми детето си, отново забременява и решава да не прекъсва кърменето, така че след като се роди новото бебе, тя може да кърми и двете, се случва това, което е известно като тандемно кърмене. Това е факт, който според настоящите научни доказателства е малко вероятно да повлияе на развитието на бременността, плода или детето.

7. Мит: Докато кърмите, не можете да забременеете

Истината: Зависи: Възможно е, но в определени случаи. Това, че кърмите не ви защитава от забременяване 

Когато една жена кърми, естествената овулация спира, а когато не овулира, тя не може да забременее. Този метод е известен като метод на лактационна аменорея (LAM) и ако се прави правилно, може да бъде почти толкова ефективен, колкото хормоналните контрацептиви.

Но е много важно да имате предвид, че този метод няма да предотврати бременността, ако бебето се храни с нещо различно от кърмата или ако се използва помпа за кърма. Също така, той може да се използва само като контрол на раждаемостта през първите 6 месеца от живота на бебето или до връщане на менструацията.

8. Мит: Когато една майка е уплашена или ядосана, тя не може да кърми

Истината: Производството на кърма може да продължи след силна емоция

Когато тялото е изложено на силни емоции, като стрес или страх, то произвежда хормони като естествен рефлекс за оцеляване, включително адреналин, норадреналин и кортизол, които могат да блокират производството на мляко, но само за миг.

Веднага след като майката постави бебето обратно на гърдата, млякото ще започне да се произвежда отново.

9. Мит: Ако майката е болна, тя не трябва да кърми

Истината: Кърмата може да предпази бебето от заболяване

В случай на леки заболявания и инфекции, докато майката развие симптоми, бебето вече ще е било изложено на заболяването, така че е препоръчително да продължи кърменето, за да осигури допълнителна защита чрез кърмата.

От друга страна, повечето лекарства са съвместими с кърменето и са безопасни за приемане по време на кърмене. Има обаче малък брой лекарства, които не са безопасни, така че е добре винаги да се консултирате с вашия лекар. 

10. Мит: Жените с малки гърди не могат да кърмят

Истината: Размерът на гърдите не е свързан с производството на мляко

Формата и размерът на гърдите ще бъдат повлияни от степента, до която мастните отлагания се развиват отвън. За тази част жлезистата тъкан, която е отговорна за производството на мляко, е вътре в гърдите и се развива независимо от големината на гърдите. Следователно нито размерът, нито външната форма на гърдата влияят върху способността на майката да кърми.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay