Защо децата под 13-годишна възраст не бива да използват социални мрежи

Защо децата под 13-годишна възраст не бива да използват социални мрежи

Пускането на детето ви в социалните мрежи може да повлияе на развитието му и дори на прехода в тийнейджърска възраст. Може би е добре детето ви да използва социални мрежи под надзор, но въпреки всичко, недостатъците са много повече от предимствата. Не можете да следите всяка тяхна стъпка, а потенциалната опасност може да бъде на един клик разстояние и детето вероятно дори няма да е наясно с нея.

Ето кои са опасностите в социалните мрежи:

1. Детето ви ще вижда различна реалност в социалните мрежи

Докато децата растат, те ще започнат да задават нови въпроси за себе си. За момичетата това означава да се насочат към модните тенденции и грима, докато за момчетата дезодорантът и гелът за коса изведнъж стават значими. Важно е да бъдат в крак с тенденциите, за да се впишат, но ако детето използва социални мрежи, тези тенденции са малко по-различни.

Те ще се чувстват притиснати да следят световните тенденции. За млад ум, който е в развиващите се етапи на самочувствие, може да им създаде впечатлението, че никога няма да могат да постигнат тези неща, които виждат в социалните мрежи. 

Защо децата под 13-годишна възраст не бива да използват социални мрежи

2. Детето ви може да споделя прекалено много в социалните мрежи

Ако детето ви, което е на възраст под 13 години, ще се изкушава да споделя неща в социалните мрежи, които не са за споделяне. Също така малките деца могат да правят снимки на вашата лична карта или кредитна карта и да ги споделят. Дори ако споделят само местоположението си или снимка, която лесно показва къде се намират, това може да привлече вниманието на различни хора и може да изложи детето ви в опасност.

3. Те могат да станат жертва на онлайн тормоз или да станат такива

Тормозът в социалните мрежи може да бъде дори по-лош от тормоза в реалния живот, защото тези хора могат да действат свободно и най-често го правят анонимно. Докато тормозът се случва, независимо на каква възраст сте, децата под 13 години са най-засегнати от него, защото тогава започва да се формира самочувствието на децата. Така че тормозът ще накара децата да търсят виртуално одобрение, което може да стане неконтролируемо. Оскърбителният език и клюките също могат да предизвикат безпокойство, което може да доведе до пристъпи на паника. Има дори шанс кибертормозът да предизвика самонараняване.

Защо децата под 13-годишна възраст не бива да използват социални мрежи

4. Вашето дете може да развие безпокойство

Всички тенденции, тормоз и фалшива реалност могат да накарат децата да се притесняват лесно и дори да бъдат депресирани. Децата все още нямат силно самочувствие и увереност и това е основната причина децата да не могат да използват социалните мрежи. 

5. Вашето дете може да бъде принудено да участва в опасни тенденции

Независимо дали става въпрос за мода, танци или някаква игра, децата стават все по-обсебени от тези неща. Лошото при тях е, че има тенденции, които могат да изложат живота на детето ви в опасност. Някои от миналите тенденции и предизвикателства са известни като непредсказуеми и много опасни.

Защо децата под 13-годишна възраст не бива да използват социални мрежи

6. Детето може да бъде измамено и дори да стане жертва на кражба на самоличност

Децата са съкровище в очите на измамниците и крадците на идентичност. Това е така, защото децата не теглят заеми, нямат кредитни карти или не плащат сметки. Тяхната кредитна история е чиста и крадците могат да се възползват от това. Тези хора са насочени специално към деца, които използват социални мрежи и нещата могат да се влошат наистина много бързо, защото са лесни мишени. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay