Защо децата са послушни пред други хора и палави пред собствените си родители

Защо децата са послушни пред други хора и палави пред собствените си родители

Пред други хора детето е истинско ангелче, но в момента, в който останете сами то започва да се тръшка, да пищи, да руши... Няма родител, който да не силно озадачен от този феномен. Но какви са причините децата ни да се държат по този начин?

Имитират поведението на родителите

Родителите често обвиняват децата си за лошо поведение, но те често пренебрегват собствените си лоши навици. Просто си спомнете колко сте мили, когато става дума за непознати, защото не сте конфликтна личност. Веднага щом се приберете, изливате целия си гняв върху най-близките си. Децата копират вашето поведение, независимо дали е добро или лошо. Повечето от нас хвърлят вината върху децата си, защото в противен случай това би разкрило собствените ни недостатъци, които трябва да коригираме и не искаме да се изправим пред истината.

Липса на внимание

Независим дали си почиваме и гледаме телевизия или работим от вкъщи и не можем да обърнем пълноценно внимание на детето си, то усеща тези липси и започва опити да привлече вниманието ни. Детето може да счупи предмет, нарочно да се напишка в гащите или да започне да мрънка неконтролируемо, докато е му обърнете внимание. Дори да му се скарате то няма да съжали, защото най-накрая е успяло да ви привлече.

Чувстват се комфортно около вас

Вашето дете се държи различно около вас, защото не е нужно да се преструва. Децата се чувстват достатъчно сигурни, за да свалят всичките си социални маски и просто да бъдат себе си. Вашето дете ви се доверява и може да ви покаже своите слабости и болка. Вие сте този, който ще го целуне и прегърне, дори и да се държи лошо.
Неприемливото поведение е просто начин да се изчистят психически от целия натрупан стрес. Децата трябва да се държат прилично, когато са на публично място и когато най-накрая се почувстват в безопасност с родителите си, те се отпускат.

Възприемат ви като емоционален контейнер

Всички сме емоционални контейнери един за друг. Често помагаме на другите да се справят с негативните си чувства, като съпреживяваме заедно с тях или ги развеселяваме. През повечето време хората, които гледат детето ви, не могат да поемат всички тези емоции. Те просто нямат същата силна връзка с детето ви, като вас. Това обяснява защо непознатите обикновено потискат чувствата на детето ви или просто ги игнорират. В резултат на това, когато вашето дете е около вас, вие ще трябва да поемете отговорност за всичките му емоции, които другите не биха могли.

Не сте категорични

Много родители вземат непоследователни решения, които често си противоречат. Например, ограничавате свободата на детето си, но го молите да бъде независимо. Заплашвате, че няма да вземете детето си със себе си на почивка, но по-късно се примирявате и връщате думите си обратно. Родителството без граници ограничава развитието на детето ви, да не говорим, че е и объркващо. Ако позволите на детето си да се държи лошо, то със сигурност ще се възползва от това. Поддържайте позицията си и не се поддавайте на настроенията.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

6 2
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay