Защо изразът "Знам как се чувстваш" може повече да навреди, отколкото да помогне

Защо изразът "Знам как се чувстваш" може повече да навреди, отколкото да помогне

Ако едно дете се прибере вкъщи плачещо, защото се е сбило с приятелката си, майката може да се опита да я увери, че не е сама, като каже: "Знам колко ужасно се чувстваш, веднъж и аз се скарах с моя приятелка." Или ако са ви уволнили от работа, може да чуете "Знам колко е неприятно, но виж, аз си намерих по-хубава работа, след като ме уволниха." Но като казвате, че разбирате точно какво преживява някой, понякога може да навреди повече, отколкото да го накара да се почувства по-добре.

Ето защо:

Всъщност не знаем как се чувства човека отсреща

Може да си помислим, че можем да се свържем с тяхната ситуация, но истината е, че дори да сме преминали през нещо подобно, няма начин да знаем на 100% как се чувства. Хората преживяват нещата по различен начин и може да има някои неща, които са уникални за неговата ситуация.

Отместваме фокуса от него

Когато хората ни казват как се чувстват, те наистина искат просто да бъдат чути. Като казваме "Знам как се чувстваш", вероятно ще продължим да говорим защо знаем какво преживяват. Бихме дали примери и затова отместваме фокуса от тях върху себе си. 

Може да звучим по-безчувствено, отколкото си мислим

Казвайки "Знам как се чувстваш" хората изпитват добри чувства, обикновено просто искаме да покажем съпричастност. Но понякога е трудно да съпреживеем страданията на други хора, особено когато не сме в една и съща ситуация по едно и също време. 

Това, от което се нуждаят, е слушател

Тишината понякога може да бъде златна. Когато хората ни казват какво изпитват, използвайки езика на тялото, като да ги гушнем, да ги потупаме по гърба или просто да кимнем с поглед към тях, може да бъде достатъчно. Можем също така да се опитаме внимателно да извлечем историята от тях, за да знаят, че имат доверен човек, с когото да говорят. Тези жестове биха могли да бъдат хиляди пъти по-добри, отколкото да им кажете, че разбирате болката им напълно.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay