Защо интровертите не комуникират с други хора?

Защо интровертите не комуникират с други хора?

Карл Густав Юнг въвежда понятията "интроверт" и "екстроверт" още през 1921 г. Според неговото определение първите възприемат реалността през призмата на своя вътрешен свят, докато вторите, напротив, са мотивирани от външни стимули. С някои допълнения схемата на Йънг се използва и до днес.

В сравнение с екстровертите, интровертите имат повече сиво вещество в областите на мозъка, отговорни за мисленето и планирането. Това ги прави по-малко импулсивни и рационални, но и по-склонни към депресия. Също така интровертният мозък е по-чувствителен към външни фактори: те се нуждаят от по-малко стимули, за да се наситят. Например, експериментите показват, че при реакция на парична печалба, интровертите произвеждат няколко пъти по-малко допамин от екстровертите.

Американски учени се опитват да обяснят ниската общителност на интровертите. Те провеждат експеримент, в който показват на субектите лица и цветя, наблюдавайки активността на мозъка им. Оказа се, че интровертите реагират на снимки на цветя и хора по приблизително еднакъв начин. В същото време екстровертният мозък реагира много по-добре на човешките лица. Така учените установяват, че мозъкът на интровертите е много по-малко заинтересован от социалните връзки.

Друг интересен тест показва, че интровертите и екстровертите активират творческото мислене по различни начини. Австралийски учени разделят темите на две групи. На част от тях са показани видеоклипове с упражнения за творческо мислене, а на другите - видеоклипове с уроци по медитация. Оказва се, че интровертите преминават по-добре теста за творческо мислене след релаксиращи видеоклипове, а екстровертите - след видеоклипове с практически уроци.

Докато интровертите често нямат комуникативни умения, те компенсират с аналитично мислене и внимание. Колкото и да е странно, благодарение на това интровертите разбират хората по-добре от общителните екстроверти. Учени от Йейлския университет са установили, че интровертите са склонни да наблюдават по-отблизо поведението на другите хора, а саморефлексията им помага да разберат по-добре вътрешния свят на някой друг.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay