Защо кожата става зелена, след като носите определени бижута?

Защо кожата става зелена, след като носите определени бижута?

На почти всички ни се е случвало. Намирате перфектния пръстен, колие, чифт обеци или гривна и го носите през целия ден – след което кожата ви става зелена. Това поражда много въпроси. За щастие имаме отговор и съвети как да предотвратите това:

Защо кожата ви става зелена, когато носите определени бижута?

Медта често е виновникът, когато става въпрос за бижута, които оставят зелени следи по кожата. Когато бижутата са направени с мед, тя реагира с потта, лосиона за тяло и други продукти върху кожата ви и се окислява. Когато медта се окислява, тя преминава през химични реакции, които създават зелен тип "филм" върху бижутата, който след това се прехвърля върху кожата. 

Медта обаче не винаги е виновният метал. Трябва да внимавате с всякакви бижута, които не са злато или платина, тъй като не винаги може да се определи кои метали са в сплавта. Възможно е в бижутата да има никел, а кожните алергии към никел са често срещани.

Зеленото оцветяване изчезва ли? 

Да, зеленото изчезва. Освен това е важно да знаете, че това не е алергия, а обикновена химична реакция. Зеленото оцветяване на кожата изчезва, а колко бързо ще се случи, зависи от кожата ви. 

Докато се потите (което е неизбежно), има вероятност кожата ви да реагира с медта в бижутата ви. Въпреки това винаги има изключения. Ако изпитвате усещане за сърбеж или обрив след носене на медни бижута, това може да е признак на алергия.

Как да го спрете?

За щастие все още можете да носите медните си бижута, без да имате зелена кожа като страничен ефект. Ето няколко съвета, които могат да ви помогнат да предотвратите позеленяването на кожата от бижутата:

Покрийте частта от бижуто, която докосва кожата ви, със слой прозрачен лак за нокти, така че да има вид бариера между бижуто и кожата ви. 

Почиствайте редовно бижутата си, за да премахнете кремове, пот и мръсотия. 

Съхранявайте бижутата си в суха среда.

Поддържайте кожата си суха, когато носите бижута.

Избягвайте да носите бижута в горещите дни, тъй като е по-вероятно да се изпотите.

Сваляйте бижута, когато плувате и почиствате.

Купувайте бижута от неръждаема стомана или платина или бижута, изработени от благородни метали.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay