Историята на Тина Търнър, която винаги ще бъде една от най-великите в историята на музиката

Тина Търнър започва да свири с музиканта Айк Търнър през 50-те години на миналия век. Те стават известни и получават признание за своите изпълнения на живо и записи като топ 5 хита "Proud Mary", докато Тина не напуска през 70-те години след години на домашно насилие.

След бавен старт на соловата си кариера, Търнър постига огромен успех с албума си от 1984 г. Private Dancer. Тя продължава да издава още оглавяващи класациите албуми и хит сингли и два пъти беше избрана в Залата на славата на рокендрола. Тя има осем награди "Грами". Търнър почина вчера, на 24 май 2023 г., на 83 години.

Тина Търнър е родена като Анна Мей Бълок на 26 ноември 1939 г. в Нътбуш, Тенеси. Нейните родители, Флойд и Зелма Бълок, били бедни и впоследствие се разделили и оставили Ана Мей и сестра ѝ да бъдат отгледани от баба си. Когато баба им починала в началото на 50-те години на миналия век, Анна Мей се премества в Сейнт Луис, за да бъде с майка си.

Когато е тийнейджърка, Анна Мей, която пеела в църковния хор, бързо се потапя в R&B света на Сейнт Луис, прекарвайки голяма част от времето си в Club Manhattan. Именно там през 1956 г. тя среща пионера на рокендрола Айк Търнър, който често свири в клуба с Kings of Rhythm. Бързо се превръща в гвоздея на тяхното шоу.

През 1960 г., когато другият певец не успял да се появи за запис на Kings of Rhythm, Анна Мей изпява водещата роля в песен, озаглавена "A Fool in Love". След това записът е изпратен до радиостанция в Ню Йорк и е издаден под псевдонима Айк и Тина Търнър. (В интервю с Опра Уинфри през 2013 г. Тина каза, че Айк е патентовал нейното име като форма на контрол.)

Песента се превръща в огромен R&B успех и скоро преминава в поп класациите. Не след дълго групата била на турне и печели известност със своите наелектризиращи сценични изпълнения. Групата също се възползва от успеха на "A Fool in Love", като издава поредица от успешни последващи сингли, включително "It’s Gonna Work Out Fine", "Poor Fool" и "Tra La La La La".

Брак с Айк Търнър

С нарастването на популярността им, Айк и Тина се женят в Тихуана, Мексико, през 1962 г. Те имат син, Рони, който се ражда преди сватбата им. Двамата имат общо четирима сина: Крейг; Айк младши; Майкъл; и Рони, който е единственото им общо дете.

Тина ражда Крейг от саксофониста на Kings of Rhythm, Реймънд Хил, когато е на 18. Айк осиновява Крейг, а Тина осиновява двама от синовете на Айк, Айк младши и Майкъл, от предишния му брак.

Известна интерпретация на "Proud Mary"

През 1966 г. успехът на Тина и Айк достига нови висоти, когато записват албума River Deep, Mountain High с продуцента на суперзвезда Фил Спектър. Заглавната песен била неуспешна в Съединените щати, но става огромен хит в Англия и носи на дуото нова слава. 

През 1969 г. те правят турне като подгряваща група на Rolling Stones, печелейки си още повече фенове.

Популярността им се възобновява през 1971 г. с издаването на албума Workin' Together, който включва прочут римейк на песента на Creedence Clearwater Revival "Proud Mary", която достига до топ 5 на класациите на САЩ и им печели първата награда "Грами".

Развод

Въпреки успеха им като музикален дует, бракът на Тина и Айк бил пълен хаос. По-късно Тина разкри, че Айк често я е малтретиран физически и дори се е опитала да се самоубие.

До средата на 70-те години двамата се разделят както лично, така и професионално след кавга в Далас, в която Тина отвърнала на удара, според по-късната ѝ книга.

През 1978 г. те са официално разведени, като Тина цитира честите изневери на Айк и нарастващата употреба на наркотици и алкохол като причини.

В годините след развода ѝ, соловата кариера на Тина започва бавно. Според Тина, когато напуснала Айк, тя имала "36 цента и кредитна карта от бензиностанция". За да свързва двата края и да се грижи за децата си, тя използва купони за храна и дори чисти къщи. Но не се отказва от музиката.

Соло завръщане: "Private Dancer" и "What’s Love Got to Do With It"

През 1983 г. обаче соловата кариера на Търнър най-накрая набира скорост, когато тя записва римейк на "Let’s Stay Together" на Ал Грийн. 

На следващата година тя избухва отново в звукозаписната индустрия, когато дългоочакваният ѝ солов албум Private Dancer е издаден и има огромен успех. След това печели четири награди "Грами" и в крайна сметка продава повече от 20 милиона копия по целия свят.

По това време Търнър е жена в средата на 40-те си години, която става все по-известна с уникалните си енергични изпълнения и дрезгава техника на пеене, заедно с отличителния си външен вид - обикновено къси поли, които показват известните ѝ крака, с обемна, пънк стил коса.

Късните 80-те: филм "Mad Max", автобиография и още албуми

През 1985 г. Търнър се завръща на екрана, играейки заедно с Мел Гибсън във филма Mad Max Beyond Thunderdome, към който тя допринася с песента "We Don’t Need Another Hero".

Една година по-късно тя публикува своята автобиография, "I, Tina", която по-късно ще е адаптирана като филма от 1993 г. What’s Love Got to Do with It, с участието на Анджела Басет като Тина и Лорънс Фишбърн като Айк. 

През 1986 г. излиза и вторият солов албум на Търнър, Break Every Rule, включващ забавната "Typical Male". 

През 1988 г. следва Tina Live in Europe. Тя печели Грами за женско рок вокално изпълнение. Foreign Affair (1989), който включва топ 20 хит сингъла "The Best", надминава Private Dancer по продажби в световен мащаб.

"Wildest Dreams" и последно турне

Следващото десетилетие Търнър издава Wildest Dreams (1996), включващ нейния кавър на "Missing You" на John Waite и Twenty Four Seven (1999). Тя също прави няколко записа за филмови саундтраци, включително заглавната песен на Джеймс Бонд "Goldeneye" и "He Lives in You" за Цар Лъв 2.

През 1991 г. Айк и Тина Търнър са приети в Залата на славата на рокендрола. Айк обаче не успява да присъства на церемонията, тъй като излежава присъда за притежание на наркотици. (В крайна сметка той умира от свръхдоза през 2007 г.)

През 2008 г. емблематичната артистка се впуска в Тина! 50th Anniversary Tour, което се превръща в един от най-продаваните концерти за 2008 и 2009 г. Тя обяви, че това ще бъде нейното последно турне и по същество се оттегли от музикалния бизнес, освен за случайни изяви и записи.

Въпреки това Търнър продължава да бъде светило в музикалния свят, появявайки се на корицата на холандския Vogue от 2013 г., която беше широко споделяна.

По-късни години

През 70-те си години Търнър има сериозни здравословни проблеми. Три месеца след брака си с Бах през 2013 г. Търнър получава инсулт. През 2016 г. тя е диагностицирана с рак на червата. На следващата година ѝ беше трансплантиран бъбрек, а донорът беше Бах.

Връщайки се в светлините на прожекторите през 2018 г., Търнър беше удостоена с награда Грами за цялостно творчество (заедно с други легенди в индустрията като Нийл Даймънд и Емилу Харис).

През март Търнър разкри, че е простила на бившия си съпруг за обидното му поведение преди години. "Като възрастен човек, аз му простих, но нямаше да работя с него", каза тя в интервю за The Times of London. "Той поиска още едно турне с мен и аз казах "Не, абсолютно не". Айк не беше човек, на когото можеш да простиш и да му позволиш да влезе отново в живота ти."

През лятото на 2018 г. Търнър научава, че най-големият ѝ син, Крейг, е намерен мъртъв в дома си в Студио Сити, Калифорния, от самонанесена огнестрелна рана. Тя пише за смъртта му, наред с други неща, във втория си мемоар My Love Story, публикуван през октомври.

Три години по-късно, през октомври 2021 г., Търнър отново беше въведена в Залата на славата на рокендрола и този път като физическо лице. В началото на годината HBO пусна биографичен документален филм, наречен Tina, който включва архивни кадри и интервюта с Търнър, Анджела Басет, Опра Уинфри и други. Друга чест през тази година дойде под формата на куклата Барби Тина Търнър.

През 2022 г. синът на Търнър, Рони, умира от рак на дебелото черво и сърдечно-съдово заболяване на 62-годишна възраст. В публикация в Instagram Търнър написа: "Рони, ти напусна света твърде рано. В мъка затварям очи и мисля за теб, любими мой сине.”

Търнър почина на 24 май 2023 г. в дома си Кюснахт, Швейцария, близо до Цюрих, на 83 години. Представител казва, че тя е починала в мир след дълго боледуване. Преди това тя е прекарала инсулт, рак и е имала бъбречна трансплантация. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay