Историята на Беси Коулман и куклата Барби в нейна чест

През 20-те години на миналия век много малко американци се били качвали на самолет, да не говорим за жените. Дръзкият пилот Беси Коулман обаче разчупва двойните бариери за пол и раса, превръщайки се в първата чернокожа жена летец.

Почти 100 години след трагичната ѝ смърт при самолетен инцидент през 1926 г., тя е също толкова вдъхновяваща, колкото приживе. Mattel почита тази вдъхновяваща жена, като извайва летеца в кукла Барби за поредицата "Вдъхновяващи жени".

Куклата, проектирана от Carlyle Nuera, е облечена в исторически летателен костюм и шапка. Вдъхновяващата играчка позволява на малките деца да изследват сами приключенията на Коулман. Възрастните колекционери също могат да оценят автентичния външен вид и сертификата за автентичност. Коулман се присъединява към други легенди, увековечени като кукли Барби, включително Тина Търнър, Мадам Си Джей Уокър, Джейн Гудол, кралица Елизабет II, Наоми Осака, Мая Анджелоу и Сюзън Б. Антъни.

Подобно на другите жени в разрастващата се поредица, Коулман прекарва живота си, създавайки своето име и оставя наследство в света. Родена през 1892 г. в Тексас в семейство от 13 деца, ранният ѝ живот преминава в бране на памук и пране, за да помогне на семейството си да живее. Коулман спестява, за да посещава колеж, но може да си позволи само един семестър. След това посещава училище за красота в Чикаго. Когато братята ѝ се завръщат от битки в Европа по време на Първата световна война, тя открива истинската си страст. Те ѝ разказвали за французойките, които се учат да управляват самолети, нещо, което не се виждало в Америка по онова време. Коулман разбрала, че това е нейното призвание. Тя кандидатства в безброй американски училища, но нито едно не я приема, тъй като е чернокожа жена.

За да преследва мечтите си, Коулман трябвало да научи френски и да подаде документи за френските летателни училища. В крайна сметка тя е приета да посещава училището за авиация на братята Каудрон в Льо Кротоа, Франция. Тя получава лиценза си за пилот през 1921 г. от Fédération Aéronautique Internationale. След това Коулман се завръща в Съединените щати, за да събере пари за мечтата си: собствен самолет и летателно училище. Тя изнася лекции и през 1922 г. влиза в историята с първия публичен полет на афроамериканка. Тя бързо става известна с дръзките си изпълнения в небето. Другата ѝ мисия е да се бори с дискриминацията.

През 1923 г. Коулман оцелява след самолетна катастрофа с тежки наранявания. Тя купува свой собствен самолет малко след завръщането си във въздуха. За нещастие, през 1926 г. Коулман и нейният механик Уилям Уилс се издигат много над земята, когато гайка се разхлабва и засяда в двигателя. Самолетът се обърща, изхвърляйки Коулман, която за съжаление не оцелява при падането. Уилс загива при удара, когато самолетът се приземява. Нейното погребение в Чикаго било водено от известната активистка и журналистка Айда Б. Уелс-Барнет.

След преждевременната ѝ смърт Коулман е била почетена с надписи над гроба ѝ, авиационни клубове, наречени в нейна чест, и американска марка през 1995 г. Куклата на Mattel е само още една чест - тази, която се надяваме да вдъхнови децата навсякъде по света, особено малките момичета, които мечтаят да летят.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay