Историята на талантливата Лейди Гага

Лейди Гага е американска певица, автор на песни и актриса, родена на 28 март 1986 г. в Ню Йорк, САЩ, като Стефани Джоан Анджелина Джерманота. Тя е най-известна с псевдонима си Лейди Гага.

Гага започва да свири на пиано и да пее още в детството. През 2003 г. тя започва да учи в Университета на изкуствата "Тиш" в Ню Йорк, където се фокусира върху музикалния театър. През 2005 г. тя напуска университета, за да се посвети на музикалната кариера.

През 2008 г. Лейди Гага издава дебютния си албум "The Fame", който се превръща в голям хит в целия свят и донесе на певицата световна известност. Албумът включва някои от най-известните песни на Лейди Гага, като "Just Dance", "Poker Face" и "Paparazzi".

През следващите години Лейди Гага издава няколко други успешни албума, включително "The Fame Monster" (2009), "Born This Way" (2011), "ARTPOP" (2013) и "Joanne" (2016). Тя е позната също така със своите екстравагантни облекла и уникален стил на изпълнение.

В допълнение към музикалната си кариера, Лейди Гага има и успешна актьорска кариера. През 2018 г. тя изиграва главната роля във филма "Роди се звезда", за който е номинирана за Оскар за най-добра женска роля. Тя също има роли в други филми, включително "Домът на Гучи".

Лейди Гага е получавала множество награди и номинации за музикалната и актьорската си кариера, включително 12 награди Грами. 

Лейди Гага е известна също така с активизма си по социални въпроси. Тя подкрепя правата на ЛГБТ общността, бори се срещу насилието и дискриминацията срещу жени и малцинства, и подкрепя борбата срещу СПИН и други болести.

През 2012 г. Лейди Гага основава своята благотворителна организация "Born This Way Foundation", която се занимава с борба срещу тормоза и всички форми на младежко насилие, както и с подпомагане на доброволчески и образователни програми за младежи. Организацията има за цел да подпомогне общности по целия свят и да насърчи по-толерантно и приемащо общество.

Лейди Гага също така е автор на книгата "Channel Kindness", която е издадена през 2020 г. Книгата представя истории на хора, които са направили добро в своята общност и е вдъхновила глобална кампания за добрината, която има за цел да насърчи хората да правят добро в своята общност.

През 2020 г. Лейди Гага издава съвместен албум с музиканта и продуцента Тони Бенет - "Love for Sale". Албумът съдържа дуети на двамата изпълнители на класически поп и джаз парчета.

Лейди Гага е описвана като една от най-влиятелните и значими музикални изпълнители на нашето време. Тя е позната също така с изключителния си глас, шоуменски умения и уникалния си стил.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay