Здравословно хранене за красота

Красотата идва с храната

Не се съмняваме, че сте наясно с пряката връзка между здравословното хранене и състоянието на организма ви. То може да намали риска от различни заболявания, да засили имунната ви система. Също така, благодарение на добрата храна имате повече енергия и спите по-добре. Но това не е всичко – правилната храна влияе и на външния ви вид. Вижте кои продукти ще придадат на косата и ноктите ви необикновен блясък и сила.

 

Омега-3 мастни киселини

Трябва да приемате повече от тези вещества, за да имате лъскава коса, защото Омега-3 мазнините заздравяват скалпа, а косата става по-гладка и мека. Мастните киселини отговарят за състоянието на външния слой на епидермиса, съдържащ кератин.

Храни: Яйца, рибено масло, ленено семе, скумрия, сьомга, сардини, спанак, риба тон и орехи.

 

Протеини

Приемът на протеини е важен по много причини, особено що се отнася до състоянието на вашите нокти и коса, тъй като те самите са изградени от белтъчно вещество – кератин. Консумацията на месо е най-добрият начин да осигурите на организма си необходимите нива белтъчини. Пригответе си вкусно хапване, вместо ритуал за красота.

Храни: Пиле, яйца, червено месо, млечни продукти, ядки, морска храна, соя, пълнозърнести храни.

 

Биотин

Така нареченият витамин Н помага при заплитаща се коса и чупливи нокти. Той трябва да се приема с цинк за пълноценно усвояване, а недостига на биотин води до накъсване на косата и дори до косопад.

Храни: Банани, бобови култури, яйца, карфиол, леща, фъстъци и сьомга.

 

Витамин А

Този витамин влияе на производството на себум – вещество от скалпа, отговорно за здравословното състояние на косата ви. Освен това, има положително влияние върху зрението и подсилва имунната система. Следователно, ще бъдете здрави и красиви, ако хапвате някоя от тези...

Храни: Кайсии, броколи, моркови, сирене чедър, жълтък, манго, спанак, сладки картофи и овесено брашно.

Цинк

Друго хранително вещество, което помага на имунната система да функционира ефективно. Цинкът е част от стотиците ензими в тялото, които регулират способността на тялото да произвежда протеини. А те, както вече знаете, са структуроопределящи за ноктите и косата. Недостигът на цинк веднага се забелязва по сухата и крехка коса, но може лесно да бъде предотвратен с някоя от тези вкусотии.

Храни: Кашу, зелен фасул, говеждо месо, омар, соя и стриди.

6 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay