И великите философи правят любовни грешки

Философите и любовта

И великите философи правят любовни грешки

Всички знаем, че обикновено любовта и логиката не вървят ръка за ръка, а ние решихме да открием и доказателства. Така научихме за четири любовни неуспеха, породени от глупави постъпки на иначе велики мислители и философи. Вижте кои са те:

 

Лев Толстой (1828-1910)

Преди той и годеницата му да си обещаят да бъдат заедно докато смъртта ги раздели, авторът на "Война и мир" прави нещо изключително глупаво, поне според нас. В деня на сватбата им той решава да покаже на избраницата си своя дневник, за да няма тайни между тях. Булката толкова се шокира от съмнителното минало на любимия си, което включва проститутки, венерически болести и хомосексуални фантазии, че плаче по време на цялата церемония. А години по-късно пише "Не мисля, че някога ще се възстановя от този шок."

Какво можем да научим от Толстой: Честността и доверието са изключително важна част от връзката и брака, но все пак има неща, които е добре да си спестим и миналото да си остане в миналото.

 

Мартин Хайдегер (1889-1976)

Хайдергер е женен професор, който обаче постоянно поддържа афери със студентите си. След като прави секс с 18-годишната Хана Аренд в гората, близо до университета, където работи, той й пише "Никога няма да мога да те нарека моя, но отсега нататък ще бъдеш част от живота ми." Съпругата на Хайдегер не е единствената пречка за този романс – Хана е еврейка, а професорът - нацист и аферата им приключва, когато през 1993 той я изпраща в чужбина. Въпреки това, след години Аренд го защитава от критиките за нацисткото му минало. Горката наивно вярва, че тя е любовта на живота му, докато той остава със съпругата си до своята смърт.

Какво можем да научим от Хайдегер: Ако мъжът е женен и ви каже, че никога няма да напусне съпругата си - повярвайте му. Освен това не започвайте афери с преподавателите си, дори и те да са част от великите философи на новото време.

 

Денис Дидерот (1713-1784)

Дидерот далеч не забогатява като писател на свободна практика през 18-ти век във Франция. Затова, когато излизал с приятели в града, той отказвал да вземе жена си със себе си, казвайки й, че е прекалено скъпо и двамата да ядат навън в скъпи ресторанти. В продължение на 40 години госпожа Дидерот прекарва времето си вкъщи, отглеждайки дъщеря им и хранейки се със сух хляб, докато мъжът й прекарва нощите си с любовниците си и харчи семейните пари, за да им купува подаръци.

Какво можем да научим от Дидерот: В никакъв случай не се омъжвайте за стиснат и неверен мъж.

 

Бертранд Ръсел (1872-1970)

В "Брак и морали" идеалистът жестоко критикува развода и казва, че това е една от причините за упадъка на западната цивилизация. Три развода и 40 години по-късно философът смекчава вижданията си и пише "Вече не знам какво да мисля по темата за брака. Може би бързият и лесен развод причинява по-малко нещастие от всяка друга система." Той се жени за четвъртата си и последна съпруга на преклонната възраст от 80 години.

Какво можем да научим от Ръсел: Живеем в дни, в които бракът вече не е финансова необходимост или културна ценност, така че не бързайте да направите тази огромна крачка преди да сте абсолютно сигурна, че ще обичате някого докато смъртта ви раздели.

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay