Изкуството да рисуваш с къна

Някога то дори е било част от ритуалите на древните жреци, които, преди изпълнението на даден ритуал, изобразявали соларни символи на ръцете си

Изкуството да рисуваш с къна

Винаги когато знам, че ще се срещам със Стела, настроението ми изведнъж се подобрява. Тя е от хората, които ми носят онова усещане за пълна хармония в общуването, което малко от познатите ми успяват да ми донесат.

За тези, които не знаят, Стела Христова-Сачи организира и води страхотни ателиета в областта на индийската традиционна култура. Помните ли? Разказах ви за една от чудесните ѝ работилнички в поредица от материали.

Иначе, поводът за днешната ни среща с нея е фактът, че от известно време провежда и образователни курсове по рисуване с къна, към които проявявам нескрит интерес.

С чаровната ми събеседничка се уговаряме да се видим по обяд, в тихо кафенце. Влизам забързана и в мига, в който виждам усмивката ѝ, цялото ми напрежение се стопява.

"Ей, колко си си хубава!", казва ми и ме прегръща. Не сме се виждали повече от година, но тя е същата – открита, добросърдечна, топла.


Изкуството да рисуваш с къна

Трябва да ви кажа, че интервютата със Стела никога не са стандартни. Тя не само разказва, ами и показва. Винаги, без изключения. И сега е така. Изсипва конусите с къна върху масата и започва да рисува върху ръката ми. Още в началото ми казва, че със сигурност не е първата, нито последната у нас, която се занимава с това изкуство.

"Има и други дами, които отдавна рисуват с къна. Това, което е различно при мен, е, че тъй като съм педагог по образование, се опитвам всяко знание и умение, което придобия, постепенно да го представя на другите под формата на образователен курс, семинар, уъркшоп.

Така станаха три отделни модула в темата за индийска култура. Ти си присъствала на един от тях – женската красота в индийската култура, другият е ведическата кухня, където готвим разни много вкусни ястия. Третият модул е ателието именно по т. нар. махенди или рисуване с къна".

На ръката ми се появява интересно кръгче и аз с любопитство зяпам към него. Междувременно, Стела продължава да ми разказва увлекателно:

"Всъщност, историята на рисуването с къна е изключително древна. Това е едно от ведическите изкуства. Ние вече сме говорили за 64-те изкуства, които жената някога в древността, в Индия, е трябвало да усъвършенства, помниш ли? Едно от тях е обличането на сари, с което умение ти си много добре запозната. Друго, например, е декорирането на лицето или гримирането - изработването на специфичен фестивален грим. Рисуването на тялото с естествени пигменти или махенди също се причислява към тези изкуства.

Някога то дори е било част от ритуалите на древните жреци, които, преди изпълнението на даден ритуал, изобразявали соларни символи на ръцете си. Това често са кръгове, мандали, различни диаграми и т.н.

В наши дни обаче, махенди все повече придобива празнично-фестивален характер и е част от един голям предбрачен ритуал, наричан санджит или т. нар. Нощ на къната.

Знаеш, че в индийската култура младоженците често слабо се познават. Даже в някои региони се запознават в деня на сватбата. За младото момиче това било голям стрес – да смени своето семейство, мястото, в което живее, самата раздяла с близките била трудна.

Именно изрисуването на девойката било начин тя да опознае бъдещо си семейство, а майка ѝ да бъде по-спокойна в какви ръце предава дъщеря си. Днес тези традиции имат все повече декоративен, забавен, фестивален смисъл. Така да се каже, това е просто едно прекрасно женско парти, в което жените се освобождават от стреса на приготовленията от сватбата.

Изкуството да рисуваш с къна
Останалата част от интервюто със Стела Христова може да прочетете при нашите колеги от Fitwell.bg.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



15
Не е посочен 27.08.2013|19:55
Това е много интересно изкуство да рисуваш с къна.
14
Не е посочен 27.08.2013|16:50
Не разбрах как чрез изрисуването с къна момичето опознава семейството?!
13
Не е посочен 27.08.2013|16:48
красота!
12
Не е посочен 27.08.2013|15:10
Нещо статията ви е много нахвърлена, можеше доста по-добре да представите нещата, това си е цяла наука.
11
Не е посочен 27.08.2013|14:49
Чувал сум за това, но май не ми е толкова интересна темата.
10
Не е посочен 27.08.2013|12:23
Аз не съм,но много искам да си нарисувам нещо.
9
Не е посочен 27.08.2013|12:21
Много красиви русинки правят наистина.
8
Не е посочен 27.08.2013|11:33
Индийската култура е много древна и богата, ето как един такъв ритуал се е превърнал днес в нещо комерсиално едва ли не и никой не вижда скрития там смисъл.
7
Не е посочен 27.08.2013|10:45
татуировка :D
6
Не е посочен 26.08.2013|19:14
Такава татуировка бих си направила.
5
Не е посочен 26.08.2013|18:27
Повечето от тези рисунки имат много дълбок смисъл и са натоварени с доста интересни значения.
4
Не е посочен 26.08.2013|16:43
Много са хубави, но според мен е малко смешно да видиш обикновен човек така нашарен, това е култура,която не приляга на къса пола или дънки :)
3
Не е посочен 26.08.2013|16:34
Много искам да си направя такава татуировка, но хората, които ги правят са наистина малко, а са толкова красиви.
2
Не е посочен 26.08.2013|14:32
много ми харесват татуировките с къна. Преди съм си правила и мисля а си направя пак
1
Не е посочен 26.08.2013|14:30
Тези татуси са просто страхотни! Истинско украшение! В индийската култура изразяват толкова много неща, особено в танците.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay