Тайните на източната красота

Възможно е и в днешно време, при това в рамките на Западния свят, да се почувствате като арабска принцеса. Предлагаме ви няколко лесно изпълними разкрасителни процедури, чрез които да се докоснете до Близкия изток

Тайните на източната красота

Ритуалите за красота на жените от Близкия изток в днешно време са се превърнали в легендарни. Ваната с мляко и очната линия на Клеопатра, нежните кожи на наложниците в харемите, прелестните коси на азиатките...

Това са само част от непреходните символи на източната красота. Предлагаме ви кратък урок по история, както и няколко лесно изпълними процедури, чрез които и вие да се докоснете до този интересен свят.

Грижа за кожата

 

Тайните на източната красота


Жените от Близкия изток посещават хамам, познат на български и като турска баня. Освен че това е място за срещи и клюкарене, от водните изпарения, които се образуват там, порите на кожата се отварят и изчистват от замърсяванията. Съвременен вариант на хамама със същия ефект е парната баня, която е неизменна част от всеки SPA център. Пробвайте и няма да останете разочаровани - след това ще усещате кожата си почистена и мека като коприна.

Любимо средство на жените от Близкия изток е аргановото масло. То е богато на витамин Е и мастни киселини и по тази причина оставя кожата мека и подхранена. Има изразен ефект срещу стрии. Приложете след парна баня върху кожата на лицето и тялото и сами ще се убедите във вълшебните му свойства.

Медът от хилядолетия се използва като козметично средство в страните от Близкия изток. Клеопатра неслучайно го е добавяла към млечната си вана. Жените от арабския свят, на които им предстои сватба, са правели маска с мед на цялото тяло в продължение на седмица преди големия ден. Независимо дали имате мазна или суха кожа, можете и вие да си направите маска с мед в домашни условия. Нанесена на лицето, тя има мигновен подхранващ и стягащ ефект. Масаж с мед на тялото пък действа антицелулитно.

Грижа за косата
Освен аргановото масло, любим продукт за коса на жените от Близкия изток е и натуралната къна. Тя придава на косата лек червен оттенък и има подхранващо и заздравяващо действие. Предпазва скалпа от пърхот и кожни раздразнения и оставя косата лъскава и обемна. Може да се комбинира в маски с други билки, като например амла и касия. Всички те се намират лесно на нашия пазар под формата на прах.

Грим

 

Тайните на източната красота


Тайната на подчертаните в черно очи на жените от Близкия изток се нарича кохл. Познат още като каял, първоначално този продукт е представлявал черен прах, който се нанася с помощта на пръчица. Използва се и от мъже и деца, нанесен на водната линия на окото, с цел овлажняване. Именно от красивия източен грим се вдъхновяват гримьорите за толкова популярните днес опушени очи. През последните години пазарът предлага най-различни съвременни варианти на каял, най-често под формата на молив и течна очна линия.

Парфюм
Тежките парфюми на Близкия изток се различават от познатите ни по това, че са под формата на олио. За направата им се използват масла от амбра, жасмин, роза и портокалов цвят. Ако си падате по тези ориенталски аромати, потърсете парфюм с такива нотки в композицията си.

Обезкосмяване

 

Тайните на източната красота


Преди време ви разказахме подробно за начина на обезкосмяване чрез конец. Именно това е предпочитаният метод за гладка кожа на жените от Близкия изток. В последните години то набира популярност и в България, така че няма да ви е трудно да се почувствате като арабска принцеса и на родна земя.

Ако искате още страхотни съвети за красота, присъединете се към Jenite.bg във фейсбук!

99 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



10
Не е посочен 18.02.2013|14:43
Обезкосмяване с конец...това не бих причинила на себе си.
9
Не е посочен 18.02.2013|12:29
Маските за коса с различни билка, както и такива сухи шампоани са просто страхотни. Аз ползвам един такъв и съм много доволна, малко отмиването е по-трудно.
8
Не е посочен 18.02.2013|12:21
Това обезкосмяване с конец ми е много интересно да видя как се случва!
7
Не е посочен 18.02.2013|12:15
Каква полза, че са хубави, като се крият? А това с обезкосмяването с конец винаги ми е изглеждало като мъчение.
6
Не е посочен 18.02.2013|11:52
Любимо средство на жените от Близкия изток е аргановото масло. То е богато на витамин Е и мастни киселини и по тази причина оставя кожата мека и подхранена. Има изразен ефект срещу стрии. Приложете след парна баня върху кожата на лицето и тялото и сами ще се убедите във вълшебните му свойства. Много добри неща чувам за действието на това масло, мисля да го изпробвам!
5
Не е посочен 18.02.2013|11:10
Ако съдим по снимките голяма част от красотата им се дължи на Фотошоп.
4
Не е посочен 18.02.2013|10:59
Наистина бях чела за обезкосмяването с конец, но не съм опитвала и си мисля, че ще е особено болезнено, а и навярно ще става бавно.
3
Не е посочен 18.02.2013|10:44
То си има и от етноса, не всичко опира до нещата, които сте описали в статията.
2
Не е посочен 18.02.2013|09:42
Даа, жените от Изтока са наистина много красиви създания.
1
Не е посочен 18.02.2013|08:44
Най-хубавото на всички тези разкрасяващи средства е, че са напълно естествени и без добавени химии.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay