Изследвай се за хепатит В и С

Тест за хепатит

Изследвай се за хепатит В и С

 

Два кабинета за анонимно и безплатно тестване за хепатит B и C отвориха врати в София и Варна. В тях можете да проверите своя хепатитен статус бързо и удобно, като няма нужда от предварително записване. Няма и изисквания или забрана за консумация на храни и напитки преди това.

Кабинетът в столицата се намира в лаборатория „Санте” на ул. „Захарий Круша” 2. Тестове се извършват всеки делничен ден от 8:00 до 18:00 часа, а повече информация може да получите на тел. 0700 10 515.

Този в морската ни столицата се намира в сградата на бившата Стоматология на бул. „Съборни” №24, ет.3. Името на лабораторията е „Статус“, а работното време – от 8.00 до 17.00 часа.

По думите на проф. д-р Искрен Коцев, ръководител на Клиниката по гастроентерология към Университетска болница „Св. Марина” във Варна, с двата нови кабинета стартира национална кампания за изследване на Хепатит B и С. Целта й е да се насърчат максимално голям брой хора да си направят тест за коварното заболяване по най-удобен за тях начин. За нуждите на кампанията е създаден 30-секунден видеоклип, който показва някои от основните начини за разпространение на болестта.


Хепатит В и С са едни от най-често срещаните заболявания на черния дроб. Хепатитът е възпаление на черния дроб, което се предизвиква от вируси. След като навлезе в организма, вирусът обхваща чернодробните клетки, започва да се размножава и бавно да заразява нови клетки. Това води до възпаление и нарушаване на функциите на черния дроб. Често обаче години след заразяването липсват оплаквания или те не са тежки, но типични за чернодробно заболяване.

Вирусът на хепатита се пренася посредством заразена кръв, чрез кръвни продукти и много по-рядко с телесни течности на инфектирания човек. Диагностицирането на заболяването се прави чрез специфични тестове, които установяват наличие на антитела в кръвта срещу хепатитните вируси.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay