Айкидото като начин на живот с Весела Велин

Днес ще си поговорим с Весела Велин, която притежава IV дан (най-високата степен по Айкидо, която се придобива с технически изпит). Има висше образование като Ландшафтен архитект, но избира да се посвети професионално на дейността в Доджото, тъй като я намира за по-ценна в личен план.

Айкидото като начин на живот с Весела Велин

От ландшафтен архитект до преподавател по айкидо. Как се роди страстта ти към това бойно изкуство?

Истината е, че никога не съм имала невероятна страст към Айкидо. Твърде дълго то беше част от мен, приемах го за даденост. Осъзнах какво имам, чак когато го загубих. В един момент трябваше да избера едно от двете като професия - ландшафтната архитектура или Айкидото и тогава осъзнах, че второто е нещо, без което не мога. Само че аз открих своята мисия с Айкидо не само докато го тренирах, а когато започнах и да го преподавам 

На какво може да ни научи айкидото?

Айкидо като всеки спорт може да ни научи да бъдем по-активни и по-организирани.

Като всяко бойно изкуство учи на дисциплина и възпитава силен характер. 

Уникалното, на което може да ни научи Айкидо е да бъдем партньори, а не противници. Защото "борбата” в него не е насочена навън, тя в навътре.

С какво се различава от останалите видове бойни изкуства и какво го прави по-специално?

Че в него няма състезания и агресия към другите. То е бойно изкуство, което се "бори” за връзката между хората и как тя да бъде по-хармонична. 

Какво възпитават у нас бойните изкуства и как това се отразява на взаимоотношенията ни?

Че най-голямата борба е със себе си, не е с другия човек. Че за да имаме имаме по-добро отношение с другите, трябва да подобрим себе си. Учи ни да се вглеждаме повече в самите себе си, което за мен е ключът към добрите взаимоотношения. 

Как да постигнем хармония между духа и тялото? Предизвикателство ли е това в днешно време?

Разбира се! Ежедневието ни е толкова забързано, че често хората пренебрегват една част от себе си за сметка на друга. А това, което трябва да осъзнаем е, че няма "отделни части”, че ние сме едно. И можем да кажем, че сме добре тогава, когато сме добре едновременно с всичко в нас - с тялото, с ума, с ценностната си система, с отношенията си със себе си и с останалите. Как се постига ли? Според мен това е задача за цял един живот и ще мога да ви кажа към края му :)

Айкидото като начин на живот с Весела Велин

А как да я постигнем между служебния и личния живот? 

Като направите служебния си живот личен хаха. :) 

Аз не съм най-добрият пример за това, но съветите които съм чела по темата са: да си слагате ясни работни часове. Да си изключвате служебния телефон в неработно време. Да не мислите за работа, когато сте на семейна почивка. Това обаче е трудно, когато чувстваш своята работа за свое призвание. Колебая се дали наистина трябва да ги разделяш в този случай. 

Как ни помагат бойните изкуства във всекидневния ни забързан живот?

Да имаме повече самоконтрол, повече фокус, повече (само)дисциплина. Да не загубваме самообладание, когато стане напечено. :) Да имаме бързи реакции не само с тялото, но и с ума. Да сме устойчиви на атаките на другите и да поддържаме увереност в себе си. 

Обикновено бойните изкуства ни учат на дисциплина. Умее ли българинът да бъде дисциплиниран и какво му липсва, за да го постигне?

Според мен умее да бъде дисциплиниран, когато правилата идват отвън. Трудно му е да бъде самодисциплиниран, когато вижда че няма правила и всеки си прави "каквото си иска”. Но това е нормално за всеки човек. Според мен това, което може да се подобри в България са стрикността на правилата, тяхната категоричност и техният контрол.

Защо децата да изберат айкидо?

Защото няма бой и не е агресивно. Защото няма състезания и учи на партньорството. Тренировките са много динамични за тялото и го развиват равномерно, но освен това развиват ума и предават ценна философия за Духа. 

Кои са най-важните неща, на които искаш да ги научиш?

Искам да ги науча да се вглеждат в себе си. И да разборат, че те самите са отговорни за своите успехи или неуспехи. Искам да бъдат проактивни градители на собствения си живот, а не пасивни жертви на случващото се около тях. 

Спортът дава, но и взима - какво ти даде и какво взе от теб?

Даде ми целенасоченост и упоритост да преследвам целите си. И да ги постигам. 

Взе ми … да нямам толкова личен живот, колкото ми се е искало. 

На какво те научи в живота?

Да разбера, че мога много повече, отколкото съм си мислила, че мога. 

Какво си казваш, когато се намираш в труден момент и искаш да продължиш напред, но ти е трудно?

Че това, което правя има смисъл и трябва да продължавам. Че ако беше лесно, всеки щеше да го направи. Че най-големият провал е не да не успея (сега), а да се откажа. И че ако не стане този път ще стане следващия (и това си го повтарям докато не стане) :) 

Цял живот ли се бори човек и за какво?

Да - да става по-добър от Себе си. 

Коя е твоята най-силна борба?

Да ставам по-добра от Себе си :) 

Във видеото по-долу ще откриете един интересен разговор с Весела Велин, в който ще си поговорим за айкидо, на какво учи то децата, предизвикателствата пред днешните взаимоотношения и трябва ли да се борим за любовта. Гледайте!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay