Неда Спасова: "За мен актьорската професия е мисия"

Неда Спасова: "За мен актьорската професия е мисия"

Неда Спасова е една от младите и много талантливи актриси на българската сцена. Тя е родена във Враца, на 28 години е и дебютът й в киното е с ролята на Царицата на розите в "Дамасцена". Повечето хора я познават като сестра Кая от "Откраднат живот". Ето какво разказа Неда за себе си, актьорството и плановете си за бъдещето...

Разкажи ни малко повече за себе си.

Аз съм Неда, на 28 години, актриса по професия, по стремеж и идеология – добър човек.

Кога разбра, че искаш да бъдеш актриса? В семейството ти има ли актьори или сама откри таланта си?

Винаги в себе си съм искала това. Бягах от тази мечта, защото разбирах трудностите  ѝ. Но твърдо реших да се боря, когато ме приеха в НАТФИЗ. Нямах време да осъзнавам, да се радвам – беше неочаквано, не бях добре подготвена, ходих на изпитите, за да видя какво е и евентуално да се подготвя по-стабилно следващата година. Но така се случи, че ме приеха от първия път, просто изтеглих документите си от Софийския университет, записах се в НАТФИЗ и това определи и пътя ми до днес.

В семейството ми няма актьори. Дядо ми Борис, мир на праха му, е кандидатствал като млад веднъж в тогавашния ВИТИЗ. Не го приели. Играл е като любител в младите си години.

Неда Спасова: "За мен актьорската професия е мисия"

Кога за първи път се качи на сцената и какви спомени пазиш от този момент?

Още в детската градина ме ангажираха с активно участие в програмите за празниците – рецитирах стихчета, пеех песни. След това в училище. Но най-първият път на сцена беше в Младежкия дом във Враца в представлението "Снежната царица”, където играех Снежната царица. Помня, че почувствах такъв адреналин, какъвто никога не бях изпитвала в живота си. И много ми хареса!

Освен с театър, ти се занимаваш и с кино. Първата ти поява на екран беше във филма "Дамасцена”. Какво ти даде тази роля?

Преди всичко тя ми върна вярата в професията, защото бях в такъв етап от живота си, в който не смятах, че някога повече ще се занимавам активно с актьорство. Тази вяра беше решаваща за човека, който съм в момента. Срещнах прекрасни хора и творци. Пазя хубави спомени за преживяването. А ролята на Царица на розите беше мечта. Кога ще ми се случи да играя пак царица? :)

Неда Спасова: "За мен актьорската професия е мисия"

Ами ролята ти на сестра Кая? Какво мислиш за героинята си в "Откраднат живот”? Лесно ли се играе Кая?

Никога не ми е било лесно да играя Кая, защото много от нещата, които ѝ се случват в сериала, са неща, които на мен самата са се случвали в живота ми. Припомняла съм си болезнени емоции и моменти от своя собствен живот, които съм загърбила и преодоляла, но с Кая трябваше пак да се върна в тях.

А Кая си ми е любимо човече, с което живея вече две години. Ако зрителите на сериала мечаят да я видят щастлива, то аз най-много мечтая за това, защото тя ми е като дете. Всеки родител иска най-доброто за детето си.

Неда Спасова: "За мен актьорската професия е мисия"

В  "Откраднат живот” работиш с едни от най-успешните актьори в България. Какво ти донесе това?

Много приятни моменти, преживявания и разбира се – пооткраднах си нещо от тях в професионален план и от начина им на работа. Благодарна съм, че попаднах в такъв екип с хора, с които може би никога нямаше да имам възможността да работя.

Неда Спасова: "За мен актьорската професия е мисия"

Има ли роля, която си изиграла, но си усещала, че не е твоята?

Мисля, че всеки актьор е имал такава, но по-важното в случая е не как ти се чувстваш (комфортно или дискомфортно в тялото на този човек, който играеш и който смяташ, че не е твоят човек), а какво правиш, за да преодолееш това усещане. В преодоляването е именно смисълът на ролята, независимо от твоята суета и лично усещане.

Сещам се за една конкретна роля, с която никога не се чувствах добре, не смятах, че е моята, но въпреки това не спирах да се боря за нея и да вярвам, че може да е по-добре. И интересното в случая е, че точно за тази си роля не бях чула критика, че не съм се справила, а постоянно я играех с това усещане вътре в себе си. Такива роли са най-ценни! Защото процесът на търсене на истината за персонажа – никога не стихва и това поддържа ролята жива. 

Кое е най-голямото ти постижение в професионален план?

Не мисля, че съм постигнала нещо кой знае какво. Истинските постижения са тези, които правят по-смислен живота на обществото, на всички ни. Личната суета и егоцентризъм са ми чужди.

Какво обичаш да правиш през свободното си време?

Ужасно скучни неща. Да гледам филми и сериали, да чета, да готвя, да чистя... Просто през останалото ми ежедневие нямам време точно за тези иначе скучни неща.

Неда Спасова: "За мен актьорската професия е мисия"

За какво мечтаеш и какви са плановете ти за бъдещето?

Мисля, че 2020 е сигнална година за всички ни по отношение на плановете. Видяхме, че не можем да плануваме в дългосрочен план. Че всичко се мени за секунди… И всеки наш личен план е зависим от обстоятелствата на цялото общество, на цялата Вселена. Аз съм капчица в океана (използвам тази метафора, защото тъкмо догледах третия сезон на "Dark”. Цялото ми интервю е в това настроение, усещам го :D).

Но мечтая за по-спокоен свят и живот… Погледнато от днешна дата – направо ми се струва невъзможно, но човек не трябва да спира да мечтае, независимо от обстоятелствата. Само така ще може да ги промени.

Какво би посъветвала младите хора, които искат да се занимават с актьорство?

Бих ги посъветвала добре да помислят защо искат да се занимават с тази професия. Ако е само защото искат да са известни и да ги разпознават по  улицата – по-добре да се хванат с нещо по-лесно. Има много такива професии, които не изискват актьорско образование, но дават популярност и в доста случаи – много по-голяма от тази на актьора.

За мен актьорската професия е мисия. Тя трябва да променя духовния свят на човека, да му помага, когато няма път, да подрежда мислите му, когато са в хаос… И това е мисията на изкуството, не само на актьорството.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay