Матракът е най-важният елемент от спалнята

Най-важният елемент от спалнята

Матракът е най-важният елемент от спалнята

Цели осем часа в денонощието, при условие, че спазваме препоръчителните задължителни часове сън, тялото ни лежи върху матрака, който сме избрали за спалнята си. Това е една трета от нашия живот!

 

Ако се будим често през нощта, сънят се накъсва и на сутринта се чувстваме още по-изморени, затова най-важното е човек да спи на удобен матрак - удобен за него лично. Някой харесват по-твърди матраци, някой по-меки и трудно може да се каже еднозначно кой е най-хубавият матрак.

 

Общото правило обаче е едно: повърхността на матрака трябва да е достатъчно еластична и именно това е нещото, което не може да се постигне с пружинните матраци. Дори матракът да е достатъчно мек, при пружините повъхността е твърда и когато се лежи върху таква повърхност точките на контакт са главата, рамената, ханша и краката и цялото тегло се концентрира в тези точки. Но при голям натиск в една точка има задържане на кръвообращението и се получава едно характерно "отмаляване" в тази точка.

 

Сънят се нарушава, човек се събужда и сменя позата си на сън, а когато няколко пъти на нощ се събуди по такъв начин на сутринта се чувства изморен и недоспал. Матраците от латекс, за разлика от пружинните, помагат тежестта на тялото да се разпредели равномерно по време на сън. Няма концентриран натиск в една точка, следователно няма нарушаване на кръвообращението и съня е дълбок и пълноценен.

 

На хора, които имат проблеми с кръста, дископатия и т.н. се препоръчва да спят на твърдо, защото тогава прешлените на гръбначния стълб застават в такава позиция, че не изпитват болки в кръста. В останалите случаи обаче, трябва да се спи на по-мек матрак, защото гръбначния стълб си заема естествената S-образна форма.

 

В заключение - ортопедичният матрак е твърд, докато анатомичният матрак е по-мек и комфортен.

 

Парадоксално е, че повечето хора са склонни да платят голяма сума за спалня, но като стигнат до матрака, без да се замислятизбират  най-евтиния модел, а всъщност матракът е най-важната част от леглото - дори то да е страшно скъпо, пак си е просто една обвивка на матрака.

 

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay