Как да поемем живота в свои ръце?

...и да го отнесем в желана от нас посока

Как да поемем живота в свои ръце?

За живота казват, че е прекрасен, но успоредно с това го сравняват всички онези нечистоплътни субстанции, които нормален човек не би докоснал и с пръчка.

На какво се дължи това несъответствие в представите? Вероятно най-вече на различните хора, които живеят различни видове живот. Или на различните периоди в живота на един и същ човек. Или пък на субективното виждане на всеки един от нас към една и съща житейска ситуация.

Каквато и да е причината, тук ще ви дадем няколко съвета за постигането на онова, което повечето хора наричат "прекрасен живот".

1. Правете нещо, което сте обичали да правите
Има една картинка с надпис, която обикаля интернет. Надписът, в превод от английски, гласи: "Шестгодишните деца се засмиват по около 300 пъти дневно. За сравнение, един възрастен човек се засмива между 15 и 100 пъти на ден."

Това е напълно естествено, предвид факта, че малките деца са подложени на много по-малко стрес и отговорности от възрастните. Нещо повече, децата са в много по-малка степен ангажирани с чуждото мнение и доста повече правят разни неща, защото така им харесва.

Правенето на нещо просто "Защото така!" е присъщо на едни от най-безгрижните хора на света. С други думи, намерете време, в което да се посветите на дейност, която ви харесва, защото така ви харесва. Замислете се за някое любимо занимание от по-ранните си години си и се опитайте да си спомните защо сте го преустановили. Често пъти се оказва, че не е имало основателна причина за това.

2. Идентифицирайте нещата, които искате, но упорито избягвате
Животът на повечето хора е изпълнен с рутинни действия. Ставаш рано, правиш кафе, правиш закуска на децата, караш децата на училище, караш себе си на работа, работиш, ядеш, спиш, повтаряш всичко отначало.

В това няма нищо лошо, разбира се, но по този начин се лишаваме от възможността да откриваме кои са липсващите парченца от пъзела на прекрасния живот. Тези от нас, които намират себе си за перфекционисти, са една крачка напред от останалите и непрестанно търсят начини да оптимизират рутинния си график.

Работата е там, че понякога не графикът се нуждае от подобрение, а в него просто отсъстват неща, които могат да направят живота ни по-хубав. Вие знаете кои са те, но ги избягвате открай време.

3. Опитвайте пак
Не се обезсърчавайте от провалите. Всъщност, насърчавайте се от тях. Провалът е важен, дори необходим за успеха.

Следващия път, когато не постигнете целите си, недейте да заемате пораженческа позиция. В живота винаги има втори шанс, а с него вероятността за успех се увеличава. Не статистически, а просто, защото вече имате опит.

4. Просете си критика
Човек рядко се досеща да се погледне отстрани, но за щастие около всеки един от нас има достатъчно наблюдатели, с които бихме могли да се консултираме.

В един идеален свят приятелите ни винаги ще ни направят забележка или ще ни помогнат, когато видят, че имаме недостатъци или затруднения от някакво естество. Понякога обаче се случва така, че решават да ни го спестят и затова трябва да си го поискаме сами.

Не се страхувайте да помолите близките си за своеобразна атестация. ще научите много за себе си и най-вече - за слабите страни, които може би ви пречат да се наслаждавате на един истински прекрасен живот.

5. Раздавайте се
Това сигурно ви звучи като преписано от някоя нюейдж книга за самоусъвършенстване, но зад него всъщност се крие доста по-здрава логика.

Раздаването е една от най-добрите проверки за наличието на страст. Когато не очаквате нищо в замяна, лесно си давате сметка какво обичате истински. А между другото се учите да общувате и да изпълнявате задачи, които се намират извън комфортната ви зона.

Вероятно имате работа, на която сте научили много, но това учене е станало в условията на напрежение. Когато се учите в по-нискостресова ситуация (извършването на доброволческа работа или услуга), си давате възможност да се опознаете в неподозирана от вас светлина.

Страничен ефект от раздаването е личният пример, който ще дадете на хората около себе си. Ефектът от добрите дела често пониква на най-неочаквани места.

6. Имайте късмет
В никакъв случай на последно място. Това не е съвет, а по-скоро пожелание. Желаем ви късмет, тъй като късметът винаги е бил и ще бъде решаващият фактор за това как ще се стекат събитията около вас.

Мисълта, че можем да вземем живота си в ръце и да го управляваме, е привлекателна и почти реалистична, но не трябва да забравяме, че съдбата невинаги зависи от нас. На добър час!

За още позитивни материали станете част от Jenite.bg във Facebook!

7 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



16
Не е посочен 12.02.2014|17:34
животът ни трябва да бъде в наши а не чуждите ръце
15
Не е посочен 30.01.2014|17:31
Мисля, че преди всичко трябва да си вярваме повече, когато правим нещо .
14
Не е посочен 30.01.2014|17:12
Много полезни съвети .
13
Не е посочен 30.01.2014|08:40
Добри съвети, но трудности винаги се срещат.
12
Не е посочен 29.01.2014|21:31
Не трябва при провал да се отказваме напълно съм съгласна.
11
Не е посочен 29.01.2014|19:04
Градивната критика е много важно нещо .
10
Не е посочен 29.01.2014|18:58
Не винаги е много лесно .
9
Не е посочен 29.01.2014|17:33
Човек най-вече трябва да бъде мотивиран да промени нещо.
8
Не е посочен 29.01.2014|16:54
Страхотни съвети, но най-важното е да разберем, че инициативата и животът са в наши ръце, всичко останало са подробности.
7
Не е посочен 29.01.2014|16:09
Много хубави съвети, но не винаги е толкова лесно.
6
Не е посочен 29.01.2014|14:49
Добри съвети! :)
5
Не е посочен 29.01.2014|10:16
За да бъдеш щастлив трябва да правиш добрини без да очакваш нещо в замяна, това е единственият начин да не се разочароваш от хората и положените усилия , за да им направиш добро.
4
Не е посочен 29.01.2014|08:27
Снимката казва всичко!
3
Не е посочен 28.01.2014|18:29
Най-много благодаря за пожеланието за късмет.
2
Не е посочен 28.01.2014|17:58
да трябва да умеем да търпим критика.
1
Не е посочен 28.01.2014|17:55
Много интересна статия и информация.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay