Как да заобичаме работния понеделник

Погледнете на понеделника от добрата страна с няколко лесни съвета

Как да заобичаме работния понеделник

Петък е. След броени часове предстои да напуснете офиса, а минутите сякаш се влачат. На всичко отгоре, в унисон с мързеливото ви настроение, и мозъкът ви сякаш крещи: "Достатъчно! Хайде, да изчезваме от тук!” Вместо да чакате с нетърпение и отегчение края на петъчния ден, отделете няколко часа в планиране на новата седмица, за да започне тя фантастично.  

1. Насрочете си някоя вълнуваща среща или разговор
Тази хитринка ще ви накара да очаквате с нетърпение иначе омразния ви понеделник. Не се притеснявайте, ако не получите навременно потвърждение от респондента. Началото на новата седмица винаги носи купища имейли и телефонни обаждания!

2. Организирайте седмицата си
Сложете на телефона, на компютъра, както и на хвърчащите листчета из бюрото си, напомняне за всяко едно предстоящо събитие или задължение. По този начин не само ще сте наясно какво трябва да бъде свършено през новата седмица, но и няма да бъдете преследвани през събота и неделя от натрапчиви мисли, че сте забравили да отбележите нещо важно.

3. Сложете "чавка” на поне една задача за следващата седмица
Колкото и непродуктивни да се чувствате в петък, отхвърлянето на поне едно от многократно отлаганите задължения ще направи новата седмица по-разтоварена. Заредете свеж музикален плейлист на компютъра си и се захващайте за работа. Така краят на петъчния ден ще ви донесе огромно удовлетворение от свършената работа и още по-шумно отпразнуване на началото на уикенда.

4. Разнообразете рутината
Съставете си списък на най-разсейващите и най-стресиращите ви фактори, които ви пречат да започнете с положителнна нагласа новата седмица. След като имате черно на бяло подобна "класация”, съставете друга, в която да отбележите идеи какво да промените в себе си и какви техники да използвате срещу негативните влияния. Сложете списъка на видно място, така че да си напомните колко различен предстои да бъде работният ви график.

Как да заобичаме работния понеделник

5. Работете върху бъдещето си
Разсейте бремето от купчината задължения на бюрото си, като се отдадете нa размисли за бъдещето.

Направете съпоставка между това, което сте постигнали до момента, и това, което желате да постигнете занапред. Задайте си въпроси, засягащи различни аспекти на живота ви.

Нахвърляйте си няколко отговора върху лист хартия, над които да помислите вкъщи. Помнете, че дори и минимална промяна, няма да ви се отрази никак зле.

6. Самоизненадвайте се
Скрийте нещо малко в чекмеджето или измежду камарата вещи на бюрото си - шоколадче, 10-левова банкнота, любим фотос от морето и пр. Когато се върнете в офиса в понеделник сутрин, ще намерите скритото "съкровище” и ще му се радвате през целия ден.

7. Зарадвайте колега
Измислете "пъклен” план как да зарадвате най-близкия си колега или друг, който ви е помогнал с нещо в работа. Вдъхновете се от интернет с някое красиво пожелание или благодарствен имейл, разровете се из виртуалните магазини за малко подаръче или му вземете вкусен десерт. Измислете план как да поднесете изненадата в понеделник. Така през целия уикенд ще ви съпътства добро настроение, когато си представяте усмивката от жеста.

За още съвети на работното място посетете Jenite.bg във Facebook.

3 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 08.08.2014|09:57
ПОлезна информация,ще го имам предвид.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay