Как да излекувате напуканите устни

Как да излекувате напуканите устни

Напукани устни. На всеки се е случвало. Те са склонни да се появяват в най-неудобните моменти, включително в деня на семейни събирания, благодарение на сухия студ, който постепенно настъпва. 

Напукани устни е немедицински термин, използван за описвани на устни, които са сухи и напукани. Състоянието включва зачервяване, лющене, подуване, сърбеж, парене. Кожата на устните ни е изключително чувствителна и тънка и, за разлика от други части на тялото, когато са изложени на стрес от околната среда като студен вятър и сухота във въздуха, няма коса, която да ги предпази. Устните също нямат мастни жлези, за да осигурят естествена влага на кожата. Така че, ако не ги хидратираме правилно, те стават наистина уязвими и са склонни към изсушаване дори по-бързо от останалата част от кожата на телата ни.

Студеното и сухо време е една от най-честите причини за напукани устни. Други причини могат да бъдат прекомерно излагане на слънце, алергичен дерматит, дори причинен от избелваща паста за зъби, метаболитно заболяване като дисбаланс на щитовидната жлеза или дефицит на витамин В комплекс.

Раздразнението е също възможна причина. То може да е резултат от навици като постоянно облизване, захапване, заедно с алергични реакции, причинени от козметика за устни, слънцезащитни продукти или храни като манго, цитрусови плодове и канела.

Как можем да предотвратим състоянието? Да. Поддържането на добра хидратация е на първо място при предотвратяване на напукани и сухи устни. Ползвайте хипоалергенни емолиенти без аромати. Посягайте към продукта, който сте избрали, по няколко пъти на ден. Не чакайте, докато устните ви започнат да ви болят, за да вземете балсама за устни. Това трябва да е навик, който да внедрите в ежедневието си.

Друг начина за предотвратяване на проблема е използването на слънцезащита, когато сте на открито, и повторното й нанасяне на всеки два часа. Също така избягвайте да облизвате, хапете прекалено устните си. И накрая, вода. Водата е ключът към поддържането на хидратация.

Когато лекувате устните си избягвайте евкалипт, ланолин, салицилова киселина и добавени ароматизанти и аромати. Философията "по-малко е повече" е най-добрата за вас. Лечението може да отнеме от две до три седмици. Но за да решите завинаги проблема, трябва да разберете конкретната причина за появата му. Ако това е дразнене или алерична реакция трябва да спрете за ползвате козметика за устни, дъвки, ментови бонбони и ментова вода за уста. Ако проблема продължава дори и след посочените съвети, трябва да посетите сертифициран дерматолог. Той може да ви тества за алергени или да препоръча локален стероид, за да се сбогувате с проблема.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay