Как да не се потим върху проблемите с изпотяването?

Многобройни съвети за справяне с неприятните капчици/миризми под мишниците, на краката, по лицето

Как да не се потим върху проблемите с изпотяването?

Август е, жега е. Не са ни нужни синоптици и термометри, за да разберем, че е адски горещо. То си личи по рекордно пълноводните вадички, които се стичат по телата - нашите и чуждите.

Да се возим в градския транспорт до някой твърде препотен пътник е неприятно. Но още по-ужасно се чувстваме, ако имаме усещането, че самите ние сме мокри и не излъчваме приятна миризма. Това може значително да изпоти лятното ни самочувствие.

Затова, ето няколко полезни съвета за справяне с проблема - от глава до пети, както се казва:

НЕКА ЗАПОЧНЕМ С ЛИЦЕТО

Как да не се потим върху проблемите с изпотяването?
Домашни рецепти: За да предпазите лицето си от потта, е изключително важно редовно да го почиствате - два пъти дневно. През останалото време не се изкушавайте да го миете по-често, oтколкото през другите сезони, тъй като само ще накарате мастните жлези да се активизират, челото и носът ще започнат да лъщят още по-силно. Вместо плискане с вода можете няколко пъти дневно да натърквате страните си с лимон или кора от краставица.

Не е добра идея да използвате химия върху кожата си прекалено често, така че ви препоръчваме следната домашна рецепта за дълбоко хидратираща маска:
Намачкайте половин банан на пюре и го разбъркайте с пюрето от половин авокадо. Сложете сместа в хладилник за половин час, след което я нанесете на лицето си и изчакайте 15 минути, преди да я измиете с хладка вода. Правете тази процедура три пъти седмично. Още идеи за домашно приготвени летни маски ще намерите тук.  

Препарати: Голям проблем, свързан със запотяването на лицето през лятото, е и разтичането на грима. Ако държите да носите макиаж в горещите дни, трябва да се сдобиете с:
- основа, която не съдържа мазнини и не изсушава кожата;
- овлажнител за лице през деня и успокояващ крем през нощта;
- водоустойчива спирала и очна линия (най-добре е дори да прескочите очната линия и вместо нея да нанесете линия от сенки с тънка четчица);
- блясък за устни вместо червило. 

Цялостна грижа:
Освен всичко, споменато дотук, ви препоръчваме също така да носите шапка с козирка или периферия. Помнете, че във войната с изпотяването най-важно е да поддържате главата и стъпалата си охладени!

ИЗПОТЯВАНЕ ПОД МИШНИЦИТЕ

Как да не се потим върху проблемите с изпотяването?
Домашни рецепти: В тази война най-доброто оръжие е сода бикарбонат. Смесете я с малко вода, така че да получите смес, наподобяваща паста. След като сте си взели душ, нанесете разтвора върху чистите подмишници. Можете да добавите към сместа и благовонно масло (например лавандула, розмарин или чаено дърво), за да се радвате на още по-приятен аромат. Повтаряйте процедурата с дни, докато не забележите, че е настъпило трайно подобрение в сиртуацията с изпотяващите се мишници.

Друг препоръчван вариант е да нанасяте ябълков оцет на подмишниците си преди лягане. Оставете го да изсъхне и да престои през цялата нощ, чак на сутринта се измийте с вода и сапун. Не се притеснявайте, нанесеният върху кожата оцет не мирише! Напротив, той помага на кожата да остане суха. (Тук започнахме да звучим като в реклама на памперс, но какво да се прави.)

Има и други неща, с които можете да третирата кожата под мишниците преди лягане: лимонов сок или смес от равни части алуминиев хлорид и етилов алкохол. Можете също така да си приготвите и паста от счукани листа от орех и евкалипт. Последен съвет - правете на подмишниците си маска от доматено пюре веднъж дневно, като стоите с нея по 15 минути. Не се притеснявайте да прилагате избраното предложение за борба с изпотяването в продължение на седмици.   

Препарати: Ако не искате потта под мишниците да бъде ароматът на вашето лято, трябва да разберете, че дезодорантът не ви помага да се справите с нея. Той само парфюмира отгоре. Вместо това се нуждаете от антиперспирант, който да се заеме с проблема в дълбочина. Използвайте такъв всеки ден в комбинация с някое от описаните преди малко домашни решения. 

Цялостна грижа:
Ще ви помогне и да пиете чай от салвия ежедневно.

СТИГНАХМЕ И ДО КРАКАТА

Как да не се потим върху проблемите с изпотяването?
Домашни рецепти:
Тук вече сме ви дали всички възможни съвети за лятна грижа, касаеща стъпалата. Те ще ви помогнат и срещу изпотяването, и срещу неприятната миризма. Все пак сме дами - нека оставим миризливите крака на войниците от вицовете!

Ето и няколко домашни хитринки, които можете да използвате по повод запотяването както на стъпалата, така и на дланите. Мийте ги със следната отвара:
Смесете равни количества листа от евкалипт, орех и лешник, плюс дъбова кора и евентуално корен от очеболец. Сложете 5 супени лъжици от сместа в 2 литра вода и оставете тенджерата да ври в продължение на 5 минути. След това сипете литър студена вода - вече можете да си измиете ръцете и краката.

В борбата си срещу изпотяването, можете да мажете крайниците си и с етерични масла в умерени количества. Най-добре е те да бъдат от здравец, кипарис или чаено дърво.

Препарати: Ако миризмата на краката ви притеснява особено много, обмислете варианта да си закупите специална пудра за стъпала. Уверете се и дали нямате гъбички, които се нуждаят от лечение с предписани от медицинско лице медикаменти.

Цялостна грижа: Поне през лятото избягвайте да носите затворени обувки и гумени подметки. Оставете краката да дишат. Сменяйте "облеклото" им често. 

Как да не се потим върху проблемите с изпотяването?
Имайте предвид, че освен горещината, стресът също е сред основните виновници за изпотяването. Затова релаксиращи практики от рода на дълбокото дишане и ежедневната медитация могат много да ви помогнат. 

Що се отнася до храната и напитките, задължително избягвайте: кафе, газирано, пикантно, чесън и лук. Наблягайте на храни, които могат да се похвалят с богато съдържание на мастни киселини.

Надяваме се, че нашите идеи ще ви помогнат да помахате за сбогом на проблема с изпотяването. Без да се притеснявате, че когато вдигнете ръка за въпросното помахване, на блузата под мишниците ви ще се видят мокри кръгове.

Ако искате да ви даваме още красиви съвети, през лятото и през всички останали сезони, можете да се присъедините към Jenite.bg във фейсбук!

92 4
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



24
Не е посочен 06.08.2013|13:38
Това е интересно да се научи.
23
Не е посочен 05.08.2013|16:58
Дано са от полза тези съвети, ще пробвам предложенията.
22
Не е посочен 05.08.2013|16:48
Така е,всичко е индивидуално.
21
Не е посочен 05.08.2013|16:48
Много полезни съвети са това!
20
Не е посочен 05.08.2013|14:54
амамнооого полезно материалче, благодаря
19
Не е посочен 05.08.2013|14:45
Бабините илачи помагат понякога, но пак всичко е строго индивидуално и си опира до човека.
18
Не е посочен 05.08.2013|14:17
лятото е сезонът в който най-много се потим. добре е да се вземат мерки в това отношение
17
Не е посочен 05.08.2013|13:31
Да има, но не на всеки действат.
16
Не е посочен 05.08.2013|13:30
Изпотяването е голям проблем и тези, които го имат със сигурност им е много неприятно. Това са добри идеи, които е добре се пробват.
15
Не е посочен 05.08.2013|13:04
Така е,потенето ми се струва неизбежно.
14
Не е посочен 05.08.2013|13:04
Много интересни съвети.
13
Не е посочен 05.08.2013|12:20
Това регулира температуррата на тялото!
12
Не е посочен 05.08.2013|12:13
Нормално е човек да се поти, все пак така тялото се охлажда, въпросът е как да неутрализираме гадната миризма, която предизвикат въпросните гъбички.
11
Не е посочен 05.08.2013|12:05
Понякога никак не е лесно, особено лятото.
10
Не е посочен 05.08.2013|11:56
Аз съм от тези хора, каквото и да сложа, все се потя и на мен проблема ми е че съм от хората които навсякъде се потят,т.е по цялото тяло и винаги и ме топло и заради това никога не съм обичал лятото и градуси над 20.
9
Не е посочен 05.08.2013|11:53
Много полезни съвете са това :)
8
Не е посочен 05.08.2013|11:50
Аз имам проблем с ръцете!
7
Не е посочен 05.08.2013|11:40
не с всеки се получава според мен, има хора които май нищо не ги лови.
6
Не е посочен 05.08.2013|11:26
за щастие не се потя, никога не съм имала петна под мишниците, виждам как много хора покрай мен докато стоят в офиса и се потят, въпреки дездорантите.
5
Не е посочен 05.08.2013|11:05
Много добри съвети, но това си е доста работа за едното изпотяване, а за изпотяването под мишниците според мен най-доброто решение е стик Рексона, определено помага макар че оставя малко бели следи.
4
Не е посочен 05.08.2013|10:50
Тази статия е изключително полезна .
3
Не е посочен 05.08.2013|10:38
Има много добри препарати на пазара с помощна, на които тези проблеми се решават доста бързо и ефикасно.
2
Не е посочен 05.08.2013|10:38
Доста нагло изказване, пожелавам ти да страдам 1000000 пъти повече от моето голямо потене и да ти е 1000000000 пъти по-горещо до края на живота ти, да видиш колко е приятно и да не може да имаш нормален живот!
1
Не е посочен 05.08.2013|10:07
Аз нямам никакъв проблем с изпотяването - който има в крайна сметка - да му мисли :))) Хихихи!
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay