Как се къпе бебе в 5 стъпки

Как се къпе бебе в 5 стъпки
Pexels

Ако четете това, вероятно сте родител от скоро или се чудите дали къпете бебето си правилно. На пръв поглед къпането на бебето е нещо елементарно, но както във всяко друго нещо има тънкости и трикове, които правят процеса доста по-лесен и приятен. 

Нормално е да се притеснявате дали правите всичко както трябва и дали се грижите за детето си по възможно най-добрия начин. И няма нищо лошо в това човек да се подобрява и да научава нови неща. 

Ето експертни съвети и ръководство стъпка по стъпка как да изкъпете бебето

Как се къпе бебе в 5 стъпки Pexels

Кой не обича простите ръководства? Ето какви са съветите на педиатрите за правилно къпане на бебето:

1. Постарайте се бебето да се чувства комфортно 

Преди да започнете с къпането, трябва да съблечете бебето. Направете това на място, на което детето се чувства комфортно, например на вашето легло. Постарайте се да превърнете събличането в приятно занимание, като го съчетаете с игри, гимнастика и масаж. Добре е също събличането да се случва в близост до ваната, за да сте сигурни, че на бебето няма да му бъде студено, докато стигнете до ваната.

2. Първо измийте личицето

Преди да поставите бебето във ваната, покрийте го с кърпа, за да му бъде достатъчно топло. Преди да започнете със същинското къпане, почистете лицето на бебето. Използвайте мека, топла кърпа, за да направите това. Така ще избегнете попадането на вода в ушите, нослето и очите на бебето по време на къпането.

3. Първо потопете крачетата

Много е важно да поставите бебето във ваната плавно, с краката напред. Първата част от тялото, която се потапя във водата, трябва да бъдат крачетата. Така няма да стресирате бебето, а и ще разберете дали температурата на водата е подходяща. Оставете главата на бебето да лежи на предмишницата ви. Другата ви ръка може да поддържа дупето и краката на бебето, докато нежно го поставяте във ваната.

4. Пропуснете сапуна

За малки бебета (дори до 6-месечна възраст) чистата, топла вода е всичко, от което се нуждаете – не са необходими сапун и други измиващи продукти. Препоръчително е внимателно да почистите главата и косата на бебето, след което да преминете към корема и гърба, подмишниците, областта на гениталиите и крачетата. Винаги старателно почиствайте гънките на крачетата, тъй като там се задържа мръсотия и може кожата да се раздразни.

5. Дръжте бебето здраво

След като приключите с къпането, трябва да хванете бебето здраво и леко да го извадите от ваната. Имайте предвид, че когато кожата е мокра, може лесно да ви се изплъзне, така че бъдете много внимателни. Увийте детето с кърпа и преминете към обличането.

5 съвета за безопасност по време на къпане

Безопасността винаги трябва да бъде на първо място. Ето какво още трябва да знаете, за да сте сигурни, че правите всичко по възможно най-добрия начин:

Съберете всичко необходимо, преди да занесете бебето в банята

Как се къпе бебе в 5 стъпки unsplash

Изкушението да оставите бебето без надзор, докато "вземете само едно нещо", ще бъде реално. Уверете се, че имате всичко необходимо, преди да започнете процеса на къпане, за да избегнете това изкушение, тъй като оставянето на бебета или малки деца без надзор във вода с каквато и да е дълбочина не е безопасно.

Винаги измервайте температурата на водата

Ние възрастните обичаме хубавата гореща вана, но кожата ни е по-дебела и по-здрава, и може лесно да издържи на температури, които биха изгорили нашите бебета. Хладката вода е подходяща за бебето и е най-добре да тествате водата върху чувствителна област от вашата собствена кожа. Това може да бъде вътрешната страна на китката или лакътя. 

Къпането трябва да бъде кратко

Малките бебета не са добри в регулирането на телесната си температура, така че най-добре е къпането да е кратко. Пет минути са достатъчни, като същевременно давате на бебето шанс да свикне с водата и може би дори да се отпусне малко.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay