Какви трикове използват интервюиращите, когато провеждат интервюта за работа

Какви трикове използват интервюиращите, когато провеждат интервюта за работа

На днешно време разглеждането на СВ-то и провеждането на страндартно интервю за работа не са достатъчни в търсенето на перфектния служител. Ето защо работодателите и HR-ите използват някои трикове, които обаче са почти незабележими и кандидатите за работа трудно разбират, че са били подложени на някакъв вид психически тест.

Ще ви представим 7 трика, които интервюиращите използват, когато провеждат интервю за работа:

1. Предлагат ви чаша кафе с причина

Напоследък тестът "чаша кафе" набира популярност сред работодателите. В началото на интервюто шефът (или интервюиращият) отвежда кандидата в кухнята и му предлага чаша кафе. След интервюто работодателят внимателно наблюдава какво ще прави кандидатът с чашата - ще попита ли къде да я сложи, просто ще остави чашата на масата или ще я измие сам в кухнята.

Ръководителят на компанията за разработка на счетоводен софтуер "Xero Australia" Трент Инес, който създаде този метод, казва, че този трик говори много за характера на човека и неговите нрави, повече от отговорите на действителните въпроси на интервюто. Също така може да покаже колко бързо кандидатът ще се впише в екипа. Най-доброто решение в този случай е да отидете в кухнята след интервюто и сами да измиете чашата.

2. Умишлено ви карат да чакате

Тестът с чашата кафе изглежда безобиден в сравнение с това, че интервюиращият ви кара да чакате. Вие сте кандидат за работа и имате насрочено интервю например за 09.00 часа. Вие отивате навреме, дори 5 минути по-рано, но човекът, който ще ви интервюира все още е зает. И ви моли да изчакате 10  минути, след това 15 минути, след това още 10.

Този трик може да покаже колко емоционално стабилен е кандидатът в стресови ситуации и доколко иска да получи тази позиция като цяло.

3. Интервюиращият внезапно започва да крещи

Повишаването на гласа, крещенето и дори използването на обидни думи е друг начин за създаване на стресова ситуация и шанс да се провери способността на кандидата да се справя със стреса. Специалистите съветват да запазите спокойствие и да отговорите на тези въпроси възможно най-спокойно.,

4. Работодателят изведнъж започва да се държи по странен начин

Кандидатът може да бъде игнориран от интервюиращия. Той може да започне да гледа в компютъра си, да провежда телефонни разговори или дори да излезе от стаята.

Този трик може да покаже как кандидатът ще привлече и задържи вниманието на интервюиращия или какви начини ще използва, за да излезе от тази ситуация. Една от най-ефективните опции е да помолите интервюиращия да отложи интервюто за ден, в който ще бъде по-свободен.

5. Кандидатът бива представен пред целия екип

Възможно е работодателят да предложи на кандидата шанса да общува с потенциалните си колеги след интервюто. Може да бъде в офиса или след работа. Това не е просто вежлив жест - по този начин работодателят иска да разбере мнението на служителите си за кандидата.

6. Интервюиращият изпуска химикалката си на пода

Друг тест, който може да помогне на работодателя да открие отзивчиви и доброжелателни кандидати, е да изпусне химикалка и да наблюдава реакцията на кандидата. Ако кандидатът инстинктивно се наведе и вземе химикалката, има вероятност да бъде нает на работа. Ако кандидатът остави интервюиращия да си вдигне химикалката сам, вероятно няма да бъде одобрен.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay