Какво е да бъдеш медицинска сестра на първа линия на борбата с коронавируса

Какво е да бъдеш медицинска сестра на първа линия на борбата с коронавируса

Ще ви разкажем историята на 58- годишна медицинска сестра, която работи в спешното отделение в Лос Анджелис от 34 години. До вчера в нейния щат има над 330 потвърдени нови пациенти с коронавирус и шест смъртни случая, а още хиляди се наблюдават за вируса и са под карантина. В окръг L.A. има 69 потвърдени случая и един смъртен случай.

Както можете да си представите, в спешното отделение е изключително натоварено и медицинските лица са изключително застрашени от заразяване с COVID-19.

Какво е да бъдеш медицинска сестра на първа линия на борбата с коронавируса 

Ето какво разказа медицинската сестра:

"Преди избухването на новия коронавирус в тази област, ние вече бяхме наистина заети в отделението. Медицинският център, в който работя, е най-модерният център за трансплантации, травматологичен център, център за инсулт и педиатричен център, наред с много други, и това е и единствената психиатрична болница в района. 

Винаги има много пациенти, които изискват много и специални грижи. Освен това имаме голям брой уязвими пациенти - като онкоболни, преминаващи през химиотерапия и пациенти с трансплантация, които са хронично имунокомпрометирани - които са изложени на много по-висок риск да хванат новия коронавирус, ако са изложени на него, в сравнение със средностатистическия здрав човек. Сега добавете COVID-19 към всичко това.

Като се има предвид всичко това, последното място, на което трябва хора да ходят, е спешният център. 

Когато има подобна епидемия, в началото обикновено посещенията на спешния център се увеличават. Когато хората имат симптомите, бързат да отидат там, защото си мислят, че са заразени. Но това създава истински проблем за нас, защото трябва да отделим време за задълбочен скрининг, за да определим дали пациентът може да е болен от COVID-19 (или друго заразно заболяване, дори грип), след това трябва да намерим начин да изолираме пациента, ако имаме съмнения за коронавирус. Ако няма стаи, те се поставят в чакалнята. Въпреки че са инструктирани да носят маска в болничната обстановка, това хората да бъдат в непосредствена близост (като седене рамо до рамо в чакалня) е основен фактор за разпространението на вируси като COVID-19.

Все още не сме имали случай на потвърден коронавирус, но имаше няколко пациенти със съмнение, които по-късно бяха изключени като потенциални случаи на коронавирус. 

Ако имаме пациент с много висок риск (означава някой, който има кашлица и треска и наскоро посетил високорисков район), който трябва да бъде тестван за COVID-19, можем да направим теста в нашата лаборатория. Но нашето съоръжение има ограничение за броя на тестовете, които може да направи на ден; в момента имаме ограничение за администриране на 40 теста на ден.

Поради ограничения брой тестове и ресурси, хората, които може би имат COVID-19, тези хора заемат ценно място в болницата, а в крайна сметка може да се окаже, че не са болни. Всичко, което можем да направим за момента, е да поддържаме под карантина рискови пациенти, докато чакаме резултати в една от четирите ни стаи с отрицателно налягане, които са предназначени да предотвратят преминаването на въздушни замърсители в други зони, където те могат да достигнат до други пациенти, персонал, и медицинско оборудване, като се има предвид, че новият коронавирус изглежда се разпространява чрез респираторни капчици (въпреки че все още бихме могли да научим нова информация за други начини, по които се разпространява).

Какво е да бъдеш медицинска сестра на първа линия на борбата с коронавируса

От правителството ни казаха, че милиони тестови комплекти са на път, но аз съм скептично настроена по въпроса кога всъщност ще ги видим. Подозрението ми е, че след като имаме възможност да тестваме повече хора за новия коронавирус, ще виждаме все повече и повече случаи да изскачат в цялата страна. 

Като се има предвид настоящата реалност, последното място, на което трябва да отидете в момента, е болницата, поне в момента, докато болниците работят с ограничени ресурси. Вероятно няма налични (или много ограничени) тестови комплекти и със сигурност няма нов лек или магическо хапче за коронавируса в този момент. Ако имате затруднения с дишането, отидете в болницата, но задължително трябва да се обадите преди това, за да могат да подготвят място за вас. 

През последните няколко седмици екипът на UCLA Health започна подготовка за вируса на следващо ниво. Докато офисът ни за зараждащи се инфекции наблюдаваше COVID-19 от декември насам, решихме да продължим напред и създадохме команден център в нашата болница, след като беше обявено извънредно положение в Калифорния. Това позволява на нашите отдели да се срещат и да споделят най-новата информация, постъпваща от CDC и Световната здравна организация (WHO).

Също така създадохме план как да се справим, ако и когато повече хора започнат да идват със симптоми на COVID-19. Например как трябва да постъпим, ако дойдат 2-3 пациенти, 5-6 души със симптоми или в най-лошият случай и повече... Учим се и се адаптираме всеки ден.

Сложихме палатки точно пред вратите на болницата. Всеки път, когато някой влезе, го посреща медицинска сестра и го пита защо идва. Ако подозираме, че може да има симптоми на COVID- 19 или грип, предоставяме маска и въпросният човек трябва да седне в палатката или в колата си. Ключът е да карантираме хората, за да намалим разпространението на вируса, доколкото можем.

Какво е да бъдеш медицинска сестра на първа линия на борбата с коронавируса

Когато пациентът има затруднения с дишането и компроментирана имунна система, той остава за наблюдение, ако се чувства добре, лечението или наблюдението се случва в дома му. 

За да намалим разпространението на този вирус, променихме и начина, по който протича края на нашите смени в Спешното. Администрацията ни каза да се приберем вкъщи и да перем дрехите си веднага, но като медицински сестри сме предприели тези насоки още една стъпка напред. Преди да излезем от болницата, слагаме униформите и обувките си в чанта и се преобличаме с различен комплект дрехи и обувки. Сестрите са хора - правим грешки. Спираме в магазина на път за вкъщи, обръщаме се към непознати, без да искаме, и прегръщаме членовете на семейството си. Знаейки това, ние искаме да гарантираме, че предпазваме другите колкото е възможно повече, като държим болничните си дрехи далеч от външния свят, като имаме предвид, че влизаме в контакт с болни хора през целия ден.

Силно притеснена съм за здравето на медицинските работници на първа линия на борбата с коронавируса. Като медицинска сестра често мисля, че съм достатъчно здрава и нищо няма да ми се случи. Но в никакъв сличай не бива да бъдем небрежни и трябва да имаме най-високата форма на защита. 

Искаме да бъдем защитени, за да можем да си вършим работата. В медицинския център на UC Дейвис например над 120 здравни работници, които в момента са под карантина (включително поне 36 медицински сестри!), след като са били контактни с пациент, който е дал положителна проба за COVID-19. 

Нуждаем се от по-голям брой служители и значителна защитна екипировка и медицинско оборудване. Благодарна съм на органи като Калифорнийската асоциация на медицинските сестри и Националните медицински сестри, които се застъпват за нуждите и безопасността на медицинските сестри през цялото време и особено в момента.

В крайна сметка, това, което правя, за да се защитя, е това, което и вие правите...

Спазвам лична хигиена, опитвам се да бъда максимално дистанцирана от хората, често мия ръцете си, опитвам да не пипам лицето си. Трябва ли да изпадате в паника и да купувате цялата тоалетна хартия, налична в магазина? НЕ. Бъдете разумни. 

Отново напомняне: Ако по принцип сте здрави, но имате някакви леки симптоми на настинка или грип, не отивайте в болницата. Останете вкъщи и се обадете по телефона на лекаря. Като медицински работници, ние искаме да помогнем на абсолютно всеки човек, просто е важно да го правим по правилния начин. Важно е всички да се приспособим към настоящата ситуация. И това ще мине, ще го преодолеем заедно."

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay