Какво е парфюмна регресия и как влияе на психиката ни

Какво е парфюмна регресия и как влияе на психиката ни

Случвало ли ви се е определен аромат незабавно да ви пренесе на друго място? Това се нарича регресия на парфюма и може да е това, от което се нуждаете, за да ви помогне да се почувствате по-спокойни и разтоварени.

Какво е парфюмна регресия и как влияе на психиката ни

Независимо дали сте експерт по парфюми или обикновен потребител, този феномен може да засегне всеки. Обяснено просто, регресията на парфюма е, когато се сблъскате аромат, който има връзка с предишен положителен спомен, обикновено от времето, когато сте били по-млади. Този аромат може да бъде всякакъв - например  ванилов парфюм, който е свързан със спомена за майка ви, която ви е прегръщала като дете или парфюм с нотки на черешов цвят, напомнящ ви игрите от детството на открито. Идеята, че парфюмът може да повлияе на настроението ви, също не е просто теория - проучванията показват, че ароматът може да има мощен ефект върху настроението и благосъстоянието ви. 

Разполагаме с цялата необходима информация за това как работи регресията на парфюма, заедно с няколко аромата, които могат да ви създадат положителни носталгични спомени от по-щастливи времена.

Мислите за миналото могат да ви накарат да се почувствате по-добре

Какво е парфюмна регресия и как влияе на психиката ни

В проучване от 2016 г., проведено от невролози от университета Браун, е установено, че ароматите, свързани с положителни спомени, имат потенциала да увеличат приятните емоции, да намалят негативните състояния на настроението, да нарушат апетита и да намалят физиологичните показатели на стрес. Това определено звучи обещаващо, особено в днешния свят, в който стресът е твърде често срещан фактор в живота. Освен горната връзка, проучването установи, че носталгията и като цяло припомнянето на спомените подсилва самочувствието, укрепва връзката между миналото и настоящето на човека, създава чувства на социална свързаност, повишава оптимизма и вдъхва смисъл на живота. По принцип връщането към минали положителни спомени може да бъде много полезно за нас.

И така, как точно се вписва това в парфюма? Подобно на начина, по който свързвате определени аромати с конкретни хора като, да речем, майка ви или дядо ви, вашите собствени спомени, смесени с определени аромати, създават мощна комбинация. Интересното е, че дизайнерът на аромати Dawn Goldworm разкрива в своя TED Talk, че нашето обоняние е напълно развито от 12 седмици в утробата. Нашата силна връзка с миризмата е нещо, което имаме от раждането си, което може да е допълнителна причина, поради която идеята за регресия на парфюма изглежда толкова привлекателна.

Това може да е ключът към щастието?

Какво е парфюмна регресия и как влияе на психиката ни

Има много аромати, създадени да ви пренесат в различно време, а една от най-популярните вариации на този аромат е "Missing person" на Phlur. Описван като "деликатен, но пристрастяващ аромат, който предизвиква дълготрайния аромат на кожата на любимия ви", първата пусната партида се разпродава за пет часа. Ароматът съдържа нотки на кожен мускус, жасмин и бергамот, сърце от циклама, цвят на нероли и портокалов цвят и базови нотки на бял мускус и сандалово дърво.

Други аромати като розов пипер и кориандър, морков, индийско орехче и тамян, кедрово дърво, дъбов мъх и балсам пък имат сппособността да ни върнат към нашите корени, а именно към природата.

Дръжте близо до себе си парфюм, който ви напомня за щастлив спомен, за да можете незабавно да се заредите с позитивност следващия път, когато се почувствате стресирани или тъжни.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay