Какво може да се случи с мозъка и тялото ви, ако спрете да използвате смартфон

Какво може да се случи с мозъка и тялото ви, ако спрете да използвате смартфон

Докосваме телефоните си средно 2617 пъти на ден. Можете да отречете или да признаете зависимост, но ролята, която това устройство играе в живота ни, е огромна. И все пак е интересно да помислим какво би било, ако един ден се събудим без него. Може би дните ни могат да се променят към по-добро - или може би не.

Ние сме любопитни какво ще се случи, ако човек трябва да живее живот без телефон поне една седмица и ето заключенията:

1. Може да почувствате фобия от това да не използвате телефона си в началото

Хората със зависимост от смартфони могат да се чувстват по-депресирани и ядосани, се казва в проучване. Опитайте се обаче да си спомните как сте забравили телефона си у дома, когато вече сте на работа. Може да изпитате чувството на безпокойство.

Този случай се нарича номофобия. По принцип това е психологическо състояние, когато хората се страхуват да не бъдат отделени от мобилния си телефон. 

Освен това може да изпитате номофобия, когато устройството ви е изключено. Симптомите са:

Тревожност, страх, паника, самота

Респираторни промени, треперене

Изпотяване

Дезориентация

Тахикардия

Зависи колко бързо можете да се отървете от номофобията, но това се случва прогресивно. Някои хора се приспособяват много бързо към ситуацията.

2. Можете да изпитате ефект на отнемане

Симптомите на отнемане са свързани със зависимостта. Когато сте ограничени от нещо, от което сте зависили, може да изпитате промени в настроението и поведението си. Същият ефект се случва, когато не можете да използвате телефона си, но това се случва само в началото.

Може дори да почувствате гадене и главоболие.

Ситуацията може да стане непоносима за хората, които играят игри на телефона. Те повишават допамина, така че се чувствате възнаградени и самочувствието ви е повишено. Когато ви липсва това, това може да направи симптомите на отнемане много изразени.

3. Започвате да оценявате простотата на съвременните технологии

Ние свикваме да използваме добри неща много бързо. Не толкова отдавна не мислихме за безконтактно плащане и носехме всичките си карти със себе си. Сега ви трябва само един телефон, а не огромен портфейл.
Това е много полезно и улеснява живота ви много. В момент, когато сте изключени от телефона си, може да започнете да анализирате нещата и да видите комфорт в малките неща.

4. Започвате да се чувствате облекчени

След като се биете със зависимост, има награда. Облекчението ви обзема. Да, може да се чувствате изолирани в началото, но след това ще свикнете с тези нови условия.

Започвате да се фокусирате върху неща, които са наистина важни за вас, а четенето на книги и вестници носи голямо удоволствие в живота.

5. Започвате да спите по-добре

Нашите мозъци са много чувствителни към светлина, а синята светлина от смартфоните забавя производството на мелатонин. В резултат на това липсата на мелатонин може да затрудни заспиването. Когато го изключите, сънят ви може да се нормализира.

Също така било забелязано, че неизползването на смартфони в спалнята увеличава щастието и качеството на живот. Вашето настроение се подобрява и светът започва да блести с нови цветове.

6. Умът ви е свободен да се скита отново

Съвременният свят е забързан и включва много информация всеки ден. Когато я получавате постоянно и на големи порции, дори и да е положителна, свиквате. Спирате да оставяте ума си да се лута.

Ще бъдете по-отворени за изследване на себе си и хората около вас.

7. В крайна сметка може да се почувствате щастливи да си върнете телефона

Някои хора, които се подложили на експеримента да живеят без телефон, предпочели да се върнат към него.

"Едно от най-неочакваните предимства на тази програма е, че като се отдалечих малко от телефона си, започнах да го оценявам отново."

"Оставайки без него една седмица ме накара да осъзная колко важен инструмент е в съвременното общество."

Само вие можете да решите колко често да използвате смартфона си, но определено ниво на детоксикация определено може да ви помогне да презаредите мозъка си и да оцените нещата повече.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay