Какво се случва, ако една жена роди в самолет

Какво се случва, ако една жена роди в самолет

Въпреки че няма официални изявления по този въпрос, известно е, че около 60 бебета са родени в небето. Самолетът не е родилната зала, за която бъдещата майка би мечтала, но може да се случи. 

Ето какво се случва, ако една жена роди бебето си в небето:

1. Екипажът решава дали е необходимо аварийно кацане

Въпреки че понастоящем повечето авиокомпании са поставили ограничения за това кога една бременна жена може да лети (обикновено не по-късно от 38 седмица или 30 дни преди термина и трябва да бъде потвърдено с лекарска бележка), все още има случаи на неочаквано раждане в небето.

Въпреки че е рядко, ако това се случи и жената започне да ражда, екипажът няма много възможности. На първо място, стюардесите не са обучени да израждат бебета. Така че в този момент всички ще се надяват, че в полета има лекар или медицинска сестра.

Ако на борда няма медицински специалисти, стюардесите ще действат като акушерки и ще изродят бебето. Това вероятно ще се случи, ако няма начин те да извършат аварийно кацане и полетът просто продължи до първоначалната си дестинация.

2. Няма правило, което да се прилага, относно гражданството на бебето

Въпреки че правилата не са много ясни и могат да се променят в зависимост от авиокомпанията и територията, над която лети самолетът, едно е сигурно: бебето ще получи същото гражданство като майка си и баща си.

Другите 2 възможности са бебето да получи гражданство на държавата, в която е регистриран самолетът или където самолетът е в момента на раждането. Например, ако бебе се роди в която и да е част от територията на САЩ, дори във въздуха, то веднага ще получи американско гражданство. Но ако бебето се роди в британското въздушно пространство, то няма да получи британски документи.

3. Някои авиокомпании могат да дадат безплатни билети на бебето

Носят се слухове, че бебетата, родени в самолети, получават безплатни полети за цял живот. За съжаление това не е така за всички. Има само няколко бебета, които са получили безплатни полети за цял живот, като едно момченце, родено в индийска авиокомпания, и момиче, родено в полет на Egyptair.

Бебетата, родени в Polar Airlines, AirAsia, Asia Pacific Airlines или Airways - и едно бебе от полет на Virgin Atlantic - получиха безплатни билети до 21-годишна възраст.

4. Самолетът може да бъде преименуван в чест на бебето

През 2019 г. полет на JetBlue кацна с допълнителен пътник. Наличният медицински персонал и екипажът помогнаха за раждането на момченце на хиляди мили във въздуха. Те преименуваха самолета "Born to Be Blue” на името на бебето и най-малкия им клиент.

Бебетата може дори да получат подаръци от авиокомпаниите. През 2018 г. в полет на Chick-fil-A се роди момиченце. Давали й храна за цял живот и дори й гарантирали работа, когато е достатъчно възрастна.

5. Здравето на бебето може да бъде в риск

Има няколко причини, поради които самолетът не е идеалното място за раждане на бебе. На първо място, въздухът там е по-разреден, което ще затрудни бебето да диша. Второ, в самолета няма високотехнологично оборудване, което да помогне за раждането, особено ако е необходимо спешно секцио. Също така обстановката в самолета е далече от стрерилна.

Въпреки че е доста рядко раждането да се случва във въздуха, екипажът ще се погрижи майката да се чувства възможно най-безопасно и удобно. Майката може да бъде преместена в по-просторен район, като първа класа или бизнес класа.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay