Бивши гаджета в офиса

Кандидатът за работа понякога прилича на предишен партньор с безброй недостатъци

Бивши гаджета в офиса

Една от най-трудните задачи, когато сами управлявате бизнеса си, е да направите качествен подбор на персонала. Дори някой да изглежда отговорен, да има богата автобиография и да ви се струва перфектен за тази длъжност, съществува риск да сте се заблудили.


Има обаче още един начин да прецените някого, освен по първо впечатление. Ако човекът, когото интервюирате, твърде често е сменял професиите си, или пък в момента се опитва да направи скок от една сфера в друга, то той най-вероятно не е правилният избор. Наемането му пък ще прилича на възобновяване на отношения с бивше гадже. Може би не разбирате какво общо има между кариерата и този простичък пример с предишната ви връзка. Сега ще ви обясним.

Тези хора, сменящи често професията си, напомнят бивши гаджета, които се опитват да се завърнат в нечий живот по всевъзможни начини. Угасналата любовна искра в случая е еквивалентна на неспособността на даден човек да се справи с новата си работа, от което само вие ще бъдете афектирани.

Бившият ви казва "Вярвай ми, ще се променя!", когато иска пак да нахлуе в живота ви. Вие едва ли ще приемете тази реплика за чиста монета. По същия начин ще се опита да ви заблуди и човекът, който иска да смени попрището си, без да има опит в новата сфера на работа. Той ще направи куп празни обещания и ще оправдае липсата на стаж в дадена област с наскоро появилото се у него желание да смени професията си. Проблемът е, че вече има достатъчно стажантски програми и квалификационни курсове, за да му повярвате. Ако някой наистина желае да заеме различен от досегашния си пост, първо ще придобие необходимите познания. Те ще говорят достатъчно за него пред бъдещия му шеф и няма да му се налага да прибягва до обещания, които едва ли ще спази.

Хората, които сменят професията си, приличат по още едно нещо на бивши гаджета. Те имат никому ненужно минало. Ако знаете, че бившият ви е неуравновесен, винаги закъснява, или притежава друг недостатък, който е разрушил връзката ви предния път, то едва ли ще повярвате на гръмките му обещания за промяна. Така е и с кандидатите за работа, чийто професионален стаж става ясен от автобиографията им. Няма как предишният опит и придобитите умения и навици да не рефлектират върху новата професия на човек. А те може изобщо да не са това, което вие, като работодател, търсите.

Може би сте имали партньор, който се е борил за любовта ви, след като я е изгубил. И ако сте го допуснали до себе си повторно, той е подходил с репликата "Само ми кажи какво искаш и ще го направя!". Сигурно сте избягали надалеч, отвратени от мисълта тепърва да го възпитавате, но не това е есенцията в случая. По-важно е, че по аналогичен начин трябва да подходите и към кандидати за работа, които чакат наготово от вас да пренесете стария им опит и умения в новата среда. Когато назначите някого, той трябва веднага да положи усилия и да навлезе в същината на новата за него професионална област. Този човек знае перфектно какво трябва да направи, като може да се консултира с вас за съвет, но в никакъв случай не трябва да бъдете ментор на всяко негово действие.

Така представен, този основен принцип става полезен за вас, тъй като преди всичко вие сте личност със свой житейски опит и чак след това – работодател. Не допускайте вашите подчинени да приличат на група бивши гаджета. Ако се колебаете дали вашият избор е правилен, направете съпоставка с предишния си партньор и неговите жалки опити да поправи грешките си. Трябва на всяка цена да внимавате с избора си - и в личен, и в професионален план.

 

4 3
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



2
Не е посочен 03.10.2011|14:48
Не само бивши гаджета, но и всякакви настоящи и бъдещи романтични връзки на работното място трябва да се избягват с всички усилия. Повечето популярни тв сериали дават изключително лош пример в това отношение създавайки любовни отношения на работа, но там това се прави с цел по-дълбоко въздействие над зрителя и повдигане на рейтинга. Лошото е, че много хора го приемат твърде навътре и си казват "какво толкова". Да, понякога няма как да не се зародят приятелства, които да подтикват към по-близка обвързаност, но прекрачи ли се веднъж границата, професионализмът приключва. Затова преди да се поеме подобен риск човек трябва да си зададе въпроса "струва ли си наистина".
1
Не е посочен 30.08.2011|13:34
Много точно си е казано, "бивши гаджета" в офиса не ни трябват изобщо. Като прочетох статията си направих и друга аналогия. Жените, а и мъжете също мразим постоянно да тикаме някой постоянно и да направляваме живота му. Ако в работата не поема никаква инициатива и чака все да му се каже, тогава защо ни е този човек, само да ни спъва работния процес ли? Трябва да се мисли преди да се наемат хора, а колкото са по-млади, толкова по-лесно се шлифоват. Хората са казали: "желязото се кове докато в горещо"!
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay