Една салса? Нямате право на отказ!

Когато става въпрос за латиноамерикански танци, има една дума, която е винаги актуална: горещо. Горещи ритми, горещи страсти, горещи емоции.

 

Салсата ги обединява. Което не е никак чудно - на испански името на танца означава "сос". И точно както вкусната смесица от различни съставки, салсата изпъква с разнообразие - множество ритми и стилове.

 

Музиката е резултат от съчетанието на карибски, африкански и латиноамерикански мотиви. Появява се в Щатите през 60-те години на XX век, когато карибските емигранти, мечтаещи за своите земи, продължават да правят афро-карибска музика. Но в САЩ тя е по-различна, пригодена към начина на живот в големия град. И така, от смесването на различни по народност ритми, се ражда нов и уникален по рода си стил.

 

Някои казват, че колкото хора танцуват салса, толкова са и разновидностите. Но има три типа, които се отличават от всички други - кубински, "Ню Йорк" и "Ел Ей". Те са най-разпространените видове на горещия танц и основните, практикувани в клубовете по салса.

Ако живеете в София, можете да избирате между голям брой клубове. Някои от тях са "Vamos Salsa", "Dance Mania Center" или "Pambos Dancing Company", в който ще ви обучават небезизвестните Памбос и Мария Агапио.

В морската ни столица също има места, в които да се отдадете на огнения танц. Например салса клубовете "Sabroso" или "Bueno"ще ви предложат незабравими преживявания. Ако пък се намирате в Бургас, танцово студио "Дюн" може да бъде вашето място за отдих и развлечения.

По думите на запалените по салсата танците са забавни, интересни и отпускащи. Идеалният начин за релакс след дългия работен ден. Все повече хора в България откриват салсата и ѝ се отдават и все по-често в разговори на приятели и познати край нас се чува думичката "салса".


Танцуват представители на всякакви възрасти, но най-често зрели, улегнали мъже и жени, със собствен бизнес и стабилно социално положение. И от това идва поредният позитив: салса-партитата създават усещане за непринуденост и уют, а с наличието на възпитани хора можете да бъдете сигурни, че партито ще остане парти до края на вечерта - без характерните за повечето видове забавления скандали.

И въпреки че към салсата се обръщат и мъже, преобладават жените – според Георги Рангелов, мениджър на "Dance Mania Center", може би 60-70% от танцуващите са представители на нежния пол. А възрастта на любителите на огнените страсти е средно между 20 и 35 години.

Тренировките, обикновено, са по един час, а цените - около 6-7 лева, обясни Рангелов за Jenite.bg. Ако имате карта обаче, удоволствието може да ви струва дори до 4 лева на час.


На въпрос трудно ли се учи салсата и има ли специфични изисквания към фигурата ни, за да я практикуваме, получихме красноречивия отговор: "Нищо не е задължително. Има ли желание - има и начин."

Още повече, че салсата не е единствено танц. Тя е интимно общуване с партньора, комуникация на едно по-високо ниво. За разлика от повечето танци, салсата изисква постоянен физически, но и зрителен контакт. Не се танцува, за да се демонстрират умения пред всички, а за да се покажат само и единствено пред партньора. Има строг етикет, според който дамите нямат право да откажат да танцуват, ако получат покана от кавалерите. Салсата е танц на знаците. Мъжът води жената, но не буквално. Чрез специфични движения той я насочва, а тя прави крайния резултат красив и изящен.

Защо салса?

Защото е красиво. Приятно занимание в уютна атмосфера, която ще внесе нова доза положителна енергия в живота ви. Ще се запознаете с нови хора, ще се социализирате. Защото точно това е салсата - социален танц. А, освен всичко, е и прекрасен заместител на фитнеса - горещи движения, които ви носят емоции, забавления и не на последно място - перфектна фигура. Затова не се страхувайте да се впуснете в това вълнуващо начинание и му се отдайте. На 100%.

7 2
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



2
Не е посочен 20.07.2011|10:54
Чудесен е наистина, съгласна съм :) Обаче, омръзва ;) Стъпките са лесни и се запомнят бързо. Ритъмът е гарантиран. Моят съвет: сменяйте партньора по-често, за да разнообразявате саласа приключението си :) хахаха :)
1
Не е посочен 20.07.2011|10:24
Салсата, както и всички останали латино танци, е изключително красив, завладяващ и страстен. Винаги съм искала да танцувам този вид танци, но не съм имала възможността. Много обичам да гледам всякакви филми, в които се танцува. Ето така се прави! http://www.youtube.com/watch?v=Mi3O-suhqVk
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay