Изберете си вода

Вода в бутилка или вода от чешмата?

Изберете си вода

Чашите с вода са две - едната е напълнена от чешмата, другата от бутилка минерална вода. Дилема. Коя ще изберете, за да утолите жаждата си?

Повечето хора посягат към бутилираната вода, защото смятат, че тя е по-добрият избор. Знаем, че има три официално признати вида бутилирани води – натурална минерална вода, изворна вода и трапезна вода. Но дали точно тази вода е по-полезна от чешмяната, се питаме ние. Отговори намираме в здравния портал drgranny.com, където група от здравни експерти внасят яснота по въпроса.

Знаехте ли, че водата, която идва от чешмата в кухнята ви, всъщност преминава през сериозно пречистване, а качеството ѝ е съобразено със стандартите, наложени от правителството? Освен това информацията, разпространена относно бутилираната вода, звучи доста мъгляво и лъжовно - чуваме, че е здравословна и подтикнати от желанието да се грижим за себе си, купуваме поредната бутилка. Оказва се обаче, че водата в бутилки далеч не е толкова полезна, а славата ѝ се поддържа от няколко широко разпространени мита.

Мит 1: Бутилирана вода е по-специална от чешмяната.
Хората знаят, че определени компании се грижат за качеството на водата в бутилките и без проблем си плащат за всяка бутилка, смятайки че парите си струват. Истината е, че много компании пълнят бутилките с вода от чешмата. Точно така! Спестяват усилия, печелят милиони. Единственото, която ще направят, за да подобрят качеството на водата е да добавят няколко минерала. Всъщност дори предлагането ѝ на пазара отнема повече усилия - бутилката трябва да е атрактивна, а етикетът - да продава.

Мит 2: Бутилираната вода е чиста.
"Натурална" и "Екологично чиста" са любимите етикети на производителите. И ако мислите, че отговарят на истината, отново може да сте в пълна заблуда. Освен че не винаги е чиста, бутилираната вода може да съдържа вредни бактерии. Съюзът за защита на природните ресурси ни го доказва. Според 4-годишно проучване, включващо хиляда бутилки вода, около 22% от марките на пазара продават вода, която съдържа химически замърсители на нива, опасни за здравето.

Факт: Пластмасата, използвана за бутилките, може да бъде изключително вредна.

Бутилките, създадени от полиетиленова пластмаса на висока температура, отделят вредни химикали, а ние, потребителите, естествено няма как да знаем това. Един от тези химикали е "антимон" - химикал, използван за производството на бои, лакове, гуми, керамика, а в големи количества може да бъде смъртоносен. Този факт от своя страна означава, че в никакъв случай не бива да съхраняваме бутилките с вода на места, където се нагряват.

Интересно е, че преди двадесет години само 8% от потребителите са предпочитали бутилирана вода, докато днес тези проценти са нараснали стремглаво - цели 43%.

Идва време и за равносметката. Защо решихме да спрем кранчето на чешмата? Защото сме били уплашени. Вярвате или не, големите компании са направили така, че масовото мнение за чешмяната вода да асоциира болести и вреди последствия. Бутилираната пък е символ на здраве и красота. Манипулативни убеждения, които водят до по-големи продажби.

А сега ви питаме отново - как ще решите дилемата?

10 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay