Трай, бабо, за хубост

Красотата изисква жертви

Идеалът за женска красота се мени, а представителките на нежния пол се нагаждат спрямо тенденциите. Вместо самите те да ги налагат. Абсурдно е как дамите се стремят да влязат в някакви рамки, създадени от обществото. Всяка епоха носи своите разбирания за перфектната жена. А всяка жена носи своя кръст, че е такава.

 

Още в Средновековието вписването в идеала за красота е изисквало жертви. Мечтаните "широки рамене, пищен бюст и тънка талия" не са били генетично заложени в телата от това време. Ето защо и млади, и стари, са се напъхвали в корсети. Модерни и до днес, но променили своето предназначение. Тогавашната практика е граничила с жестокостта. Корсетът се е стягал с връзки, докато жената не може да си поеме въздух. В името на перфекното изпълнение на тази процедура, помощничките са подпирали гърба на "жертвата" с коляно, докато дрехата се пристегне максимално.

 

Разбиранията се менят, а компромисите, които жените правят в името на красотата, нарастват все повече. В наши дни може да не ходим със смачкан гръден кош и изправен насила гръбначен стълб, но какво ли още не си причиняваме, само и само да отговаряме на изискванията за "хубава жена".

 

Кола маска или най-неприятния момент в месеца. Когато изпитвате нетърпима болка. Искате да крещите, да ударите козметичката и да избягате от салона по бельо. Но си спомняте поговорката "Трай, бабо, за хубост" и стискате зъби в името на добрия резултат.

 

Сещам се и за далеч по-фрапиращи примери за женската жертвоготовност като липосукция, инжектиране на ботокс, пластични операции... Цялата тази болка бива изтърпявана стоически, само за да се превърне малкото грозно пате в своята ъпгрейдната версия – бял лебед.

 

За съжаление, днешният идеал за красота доста се различава от древногръцкия. За елините е било важно вътрешната красота в лицето на триото "ум, мъдрост, характер" да е в хармония с външната. А днес отношението между двете е обратнопропорционално – колкото по-красиви стават някои госпожици на външен вид, толкова по-уродливи са отвътре.  

21 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



2
Не е посочен 07.09.2012|21:44
Според имен именно в днешно време цялото женско население, поне в цивилизования свят, е подложено на по-жестоки практики за разкрасяване от която и да е била друга епоха. Ако можехме да сумираме болката и лишенията, изтърпяни днес от жените, независимо от тяхното материално състояние, ще видим, че такова нещо не е имало никога досега. През Средновековието не всяка жена се е стягала в корсет, но днес всяка жена се обезкосмява с болка ежемесечно, голяма част от жените носят неудобни високи обувки, които променят формата на стъпалото, гладуват по собствена воля често с риск за здравето си, а определен процент се подлага на трайни изменения на тялото. Думата варварство не е чужда на подобни практики, когато ги гледаме от дистанцията на времето. И е много повърхностно да се каже "Ами, те сами си го правят!" Идеалът за красота на едно общество или цивилизация не е чисто и просто личен избор, но често болките от него са доста лични.
1
Не е посочен 29.06.2011|14:22
"...колкото по-красиви стават някои госпожици на външен вид, толкова по-уродливи са отвътре." Защо ли това ми звучи познато? Има толкова много жени, които се променят коренно след някоя хирургическа интервенция, която ги изстрелва до небесата. В днешно време всички се стремят да бъдат такива каквито не са, искат това, което нямат и изобщо не оценяват даденото им от природата. Не може всички да сме еднакви, трябва да бъдем различни, защото иначе няма да е интересно. Модните списания промениха разбиранията на всички за красотата на жената и тя всячески се опитва да се вмести в тези критерии, което е наистина много жалко.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay