Футуристично минало

Сюрреалистичният музей на Салвадор Дали в Щатите

Тази година струпването на единици в датите явно представлява особен интерес за хората. Преди два дни беше 11.11.11. и всички анализираха числа, нумерологии, планети, асценденти и други знайни и незнайни сили.

11.1.11 явно също е била важна дата, защото точно тогава, в 11 часа и 11 минути (разбира се!) е било открито необичайно здание в Щатите. То въплътява в себе си испанското начало, руската помпозност и американската мечта.

Става въпрос за музея на Салвадор Дали във Флорида. Ексцентрична сграда, напълно подходяща за възхвала на знаменития творец.

Интересно е, че музей, посветен на испански сюрреалист, се намира в град Санкт Петербург, но не в Русия, а в щата Флорида. Необичайна комбинация за необичаен художник.

Сградата е странна смесица от цимент и стъкло, но това е изключително слабо казано за произведението на изкуството, на което се радват в САЩ. Екип от професионални дизайнери е работил върху концепцията на сградата, а крайният резултат е възхитителен. Площта е 6 000 кв. метра, а за построяването ѝ са били отделени 30 млн. долара. Конструкцията е допълнително подсилена, за да издържи дори ураган от пета степен.


Вътре може да бъде разгледана колекцията от творби на Дали, която е най-голямата след тази в Испания. Тя включва 2140 произведения на великия художник, сред които 96 известни маслени картини.

Каквото и да кажем за тази иновативна сграда, ще бъде малко и недостатъчно. Разгледайте нашата галерия и се насладете на днешната си порция изкуство.

11 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 28.11.2013|14:11
Боже, много ми хареса!
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay