Хубава жена или прекалено много ретуш

Идва ли краят на рекламите, които ни лъжат за ефекта на козметичните продукти

Две реклами на козметични продукти на L'Oréal с актрисата Джулия Робъртс и супермодела Кристи Търлингтън бяха забранени във Великобритания от Агенцията за рекламни стандарти след подадено оплакване от депутатката от партия "Либерални демократи" Джо Суинсън.

 

Суинсън смята, че рекламите за фон дьо тен на Lancom и Мaybelline, собственост на L'Oréal, са подвеждащи, тъй като са дигитално променени.

Агенцията за рекламни стандарти поддържа твърдението на депутатката и е забранила рекламите на козметичните продукти "The Eraser" с Търлингтън и "Teint Miracle" с Робъртс. Oбяснянението е, че няма достатъчно доказателства, че ретушираните снимки отразяват точно ефекта, който може да се постигне.

"Ретуширането и техниките за дигитална манипулация се превърнаха в норма, но Кристи Търлингтън и Джулия Робъртс са надарени с естествена красота и не се нуждаят от тях, за да изглеждат добре", казва Джо Суинсън.

Lancom са защитили рекламата със звездата от филма "Хубава жена" като "вдъхновяващо изображение" на това какво може да се постигне с техния продукт и обясняват, че бляскавият тен на лицето й се дължи на естествената красота на Робъртс и светлината, използвана от фотографа Марио Тестино.

Според представители на Мaybelline въпреки ретуша тяхната реклама точно пресъздава ефекта, който може да се постигне с "The Eraser". От компанията отбелязват, че въпреки дигиталното подобрение на снимката си личат бръчиците около очите и други линии на лицето.

 

Реакциите на потребителите обаче не са еднозначни. Сред тях има и такива, които казват, че наистина потискащо щеше да бъде, ако по билбордовете имаше "естествено красиви жени" със следи от целулит и коса, изгорена от преса. "Подобни забрани ни изкарват толкова глупави, че сякаш не можем да различим фантазията от реалността и че сме твърде неуверени в себе си, изправени пред подобни снимки на жената-мечта", пише друг във форум под статията.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 21.01.2014|17:42
И с ретуша са попрекалили според мен
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay