8 навика на работното място, които ви пречат ужасно

Навици, които професионалистите избягват на работното си място

8 навика на работното място, които ви пречат ужасно

Устремени сте към високи професионални постижения? Тогава ще трябва да се разделите с някои вредни професионални навици, които спъват по-ефективното ви представяне на работното място.

1. Пращането на мейли не бива да бъде първата ви задача за деня... нито пък последната.
Тим Ферис - американски предприемач, публичен говорител и един от най продаваните автори на Ню Йорк Таймс (с книгата си "The 4-Hour Workweek: Escape 9-5, Live Anywhere, and Join the New Rich”), съветва дейности като писането и изпращането на електронни писма да се извършват след 10 часа сутринта или след привършване на поне една от задачите ви за деня.

Относно вечерната кореспонденция е препоръчително да не се състои в късните часове, защото всякакви мисли и грижи ще навредят на съня ви. Възможно е тя да ви докара дори до състояние на инсомния.

2. Недейте да висите целодневно в електронната си пощенска кутия. Нито в социалните мрежи. Или в телефона си.
Тези дейности са позволени до няколко пъти на ден. Ферис съветва да си изготвите график, който да регламентира часовете за посещаемост на гореизброените платформи. Така няма да губите ценно време от постоянното натискане на бутона "refresh” на мейла и профилите си във Facebook, Twitter и т.н.

Друг полезен съвет в борбата с вредните навици на работа е поне веднъж на седмица да оставяте телефона си на трудно достъпни места. Нямаме предвид да го заровите в задния двор или да го скриете на дъното на някое чекмедже, така че повече никога да не го намерите. Зарежете го в офиса или го дайте на близък приятел, който да поеме отговорността за него поне за половин денонощие.

3. Не се съгласявайте на срещи или разговори, които не са с ясно регламентирана продължителност или съдържание.
Дори желаният резултат и съответстващите му задачи да са подробно изложени, разискването им не бива да надвишава 30 минути, убеден е Ферис. Поискайте всякаква информация по съответната тема, която ще ви е от полза при вашата подготовка преди срещата или разговора. Така самата комуникация няма да наложи излишно губене на време, а всяка от страните ще бъде облагодетелствана.

8 навика на работното място, които ви пречат ужасно

4. Не позволявайте на хората да ви товарят с ежедневниeто си.
Позволите ли на някой колега да се впусне в приказки за семейството или ваканцията си, означава, че сте му дали зелена светлина да ви изгуби ценно време. Прекъснете дърдоркото по възможно най-учтив начин с извинението, че имате да свършите неотложна работа.

Куртоазията запазете за специални поводи - срещи с важни клиенти или партньори, взаимоотношенията с които налагат разговори от подобен характер в името на съвместния бизнес.

5. Не прекалявайте с комуникацията с по-незначителните клиенти.
Научете се да разпределяте времето си за професионална комуникация. Един от методите, които ще ви влезе в употреба е предложеният от Тим Ферис "80-20 анализ на клиентите". Какво значи това? Изберете тези 20% от тях, които носят поне 80 или повече процента полза за вашата фирма. Именно това са хората, на които трябва да обръщате по-голямо внимание, а не на тези, които ви отнемат 80 или повече процента от времето, като същевременно ви носят незадоволителни резултати.

8 навика на работното място, които ви пречат ужасно

6. Не отговаряйте на непознати номера.
Телефонът ви звъни, а на дисплея е изписан непознат номер. Колкото и вглъбени да сте в дейността си, мозъкът ви автоматично ще пренасочи вниманието си към това, кой ви търси, защо ви търси, дали не е някоя лоша новина. Накратко - ще се разконцентрирате от повикването.

Сценарият продължава с решението ви да се отзовете на нетърпеливия субект. В случай че човекът от другата страна на слушалката има предварително подготвени въпроси или съображения, може да ви постави в неблагоприятна позиция, тъй като ще ви е нужно повечко време, докато успеете да реагирате с адекватни отговори.

Епилогът е отбелязан с приключване на разговора, когато едва ли ще ви се стори лесно да се върнете към задачите си и към последната си мисъл. Така голямо количество мозъчна енергия ще е пропиляно на вятъра. В такива ситуации идват на помощ услуги като гласова поща или PhoneTag, чрез който съобщението ще бъде директно препратено към вашия имейл, който да проверите след справка с предварителния си график от точка 2.

7. Не се превръщайте в работохолик, за да наваксате с професионалните си задължения.
Това, че сте заринати от работа, не означава да оставате на работното място до малките часове на нощта. Решението е повече от просто. Седнете и подредете приоритетите си.

Отделете нужните сили и внимание на най-важните неща, като се постараете да ги свършете възможно най-качествено. Останалите може да почакат във времето. Истината е, че ако не ви стига времето за нищо, значи нямате предварително начертани приоритети. Напънете мозъка си и светът ще ви се стори по-лесен.

8 навика на работното място, които ви пречат ужасно

8. Не очаквайте, че работата ще компенсира празнината, която социалният ви живот би трябвало да запълни.
Много пъти сте чували фрази като: "Забравете за личните си проблеми на работното място” и "Не носете работата вкъщи.” И двете твърдения са абсолютно обосновани.

Работете с хъс и амбиция, но дойде ли време да се приберете у дома, се посветете изцяло на семейството си без да го обременявате с професионалните си тревоги. Здравите връзки с близките и приятелите не само ще ви направят по-щастливи, но и ще окажат положително влияние върху представянето ви в работна среда. Намерете баланса между работата и семейството.

Още полезни статии за кариеристи ще намерите на Jenite.bg във Facebook.

5 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



8
Не е посочен 11.07.2014|16:31
Това е най - дразнещото нещо и за това аз ограничих достъпа си до социалните мрежи
7
Не е посочен 11.07.2014|16:30
Никога до сега не съм отговаряла на непознати номера
6
Не е посочен 10.07.2014|19:21
хаха,нали и аз се сещам за още няколко :)
5
Не е посочен 10.07.2014|19:20
Дразнещи са наистина,особено тези постоянни висенета в социалните мрежи.
4
Не е посочен 10.07.2014|19:19
Много полезно наистина,ще я имам предвид.
3
Не е посочен 10.07.2014|18:35
Наистина са много дразнещи , но пък все пак сме хора
2
Не е посочен 10.07.2014|18:35
Аз имам още няколко , които не сте ги споменали
1
Не е посочен 10.07.2014|17:57
Много интересна статия е това , наистина има много дразнещи навици
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay