Дамите, повелителки на технологиите

Професионализмът няма пол

Вирджиния Ромети
Вирджиния Ромети

Каква е цената за лидерски пост, начело на някоя от най-утвърдените международни технологични компании? Несъмнено висока – упорит труд и постоянство, мащабно мислене, управленски заложби, новаторство и креативност. Не на последно място и готовност да поемаш рискове – в точния момент и на точното място.

Доскоро за неписано правило се считаше и да си се родил мъж. В този бизнес място за жени сред Големите, като че ли просто нямаше. 2011 е годината, в която всички усилия този предразсъдък да бъде преодолян, а стереотипизирането отхвърлено, се увенчаха със серия от сериозни постижения. Шепа жени промениха представите на света, както и историята на компаниите, за които работят. Показаха, че не полът е определящ, а оползотвореният потенциал. Няколко необикновени жени превзеха върхове, които трудно се извоюват и се превърнаха в достоен пример за цяло едно поколение.

IBM е добре познато на всички име.  Американската компания е най-големият доставчик в света на софтуер, хардуер и дълъг каталог с услуги в сферата на информационните технологии. Запомнете името Вирджиния Ромети. Тази година IBM отпразнува сто години от създаването си. През своята вековна история начело на технологичния гигант никога не е заставала жена. Не и до момента, в който Вирджиния бе назначена за новия главен изпълнителен директор на компанията.

Тази впечатляваща дама се гордее с 30-годишен стаж в IBM, като последния пост, който заема преди повишението си, е този на старши вицепрезидент. През всичките тези 30 години тя е изкачвала стъпало по стъпало йерархическата стълбица, за да достигне заслужено и до самия ѝ връх. Ръководила е реализирането на десетки проекти, участвала е при вземането на най-важните решения за компанията, познава нуждите на клиентите, както и ключовата ролята на технологиите за успешния бизнес, индустрии и правителство.

Мег Уитман е друга дама в света на технологиите, чиито постижения заслужават особено внимание. С имидж на един от най-способните мениджъри в света и завидна банкова сметка, тя управлява в продължение на 10 години eBay на поста директор и главен изпълнителен директор на компанията. Мег Уитман превръща eBay в същинска мултимилионна империя. Списание Fortune я нарежда сред първите 5 най-влиятелни жени в бизнеса, а Financial Time я определя за част от 50-те души, променили изминалото десетилетие.

Тя категорично обича да се нагърбва с предизвикателни задачи. През 2009 година се кандидатира за губернатор на Калифорния, тъкмо когато финансите на щата се намират в далеч не най-доброто си състояние. Въпреки баснословната сума пари, която влага в кампанията си, Мег Уитман не успява да се пребори с конкурентите си и губи изборите. Тази година тя бе назначена за главен изпълнителен директор на HP. Отново сериозна отговорност, съпътствана от много рискове. Hewlett-Packard е огромна корпорация, която се намира на кръстопът в търсене на нова цялостна концепция и бизнес стратегии за години напред. Мнозина смятат, че Мег Уитман е способна да oвладее ситуацията и да изведе технологичната компания до нови висини.

2011 е година, която дълго ще помни и Шерил Сандбърг, главният оперативен директор на Facebook. Социалната мрежа се радва на 800 милиона активни потребители, а Шерил - на пето място в класацията на списание Forbes за 100-те най-влиятелни дами на планетата, като само за последните 12 месеца тя се изкачва с 61 позиции към върха на авторитетното издание. Преди да започне работа за Facebook, Шерил Сандбърг е вицепрезидент на Google. Ще се съгласите, още една добра трудова биография.

Тази изключителна дама е само още един от знаковите образи, които пред очите ни чертаят нов хоризонт за всички жени по света и на практика демонстрират, че с труд, упорство, вяра и постоянство няма пречки, които не могат да бъдат преодолени по пътя на мечтите.

14 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay