Денонощно на работа

Някои технологии с лекота убиха свободното ни време

Денонощно на работа

Не е тайна, че работата на повечето от нас е свързана с компютри и интернет. Комуникираме помежду си в мрежата, свързваме се с клиенти посредством нея, изпращаме и получаваме различна и необходима документация отново онлайн.

В това няма нищо лошо, защото технологиите са в състояние да улеснят максимално работния процес. Сякаш вече сме забравили как изглеждат безкрайните опашки в пощите или същите такива в местното фото. Всичко е достъпно и бързо в интернет, а множество неудобства са далеч в историята.

В един момент обаче, обикновено към 18 часа, работният ден приключва и се предполага, че блажено трябва да се отдадем на заслужена почивка. Да, ама не! Качваме се в метрото и решаваме, съвсем между другото, да проверим служебния си имейл, да не би да е пристигнал така чаканият отговор. Повтаряме упражнението вкъщи, дори започваме служебна кореспонденция, която със сигурност може да почака до утре. Но не и според нас.

Вечерта си минава в проучвания в мрежата, може би и поне един телефонен разговор "по работа". Лягаме си изтощени, за да се завъртим на следващия ден в същото онова офисно колело, от което всъщност не слизаме.

В нашите очи "жертвата" не изглежда голяма. Може би дори не възприемаме извънредния труд като такава. Приемаме допълнителните усилия като улеснение за следващия ден или следващия проект. Докато в един момент се сблъскаме със суровата истина, че единствените "същества", с които общуваме, са компютърът и телефонът.

Възможно е да осъзнаем реалността твърде късно. Тогава, когато хората около нас са си тръгнали, защото им е омръзнало да отговаряме на имейла си, вместо на тях. Неслучайно кариерата и връзката често се разглеждат като две отделни понятия, напълно несъвместими помежду си. Или поне тогава, когато се търсят високи резултати и от двете.

Не е изненада, че решението е в златната среда. Внимание към близките и сериозно професионално отношение, но по време на работа. Разполагаме с 24 часа в денонощието, от които 8 сме в офиса и се предполага, че също толкова трябва да прекараме и в леглото. Според изчисленията, остават още 8, които да посветим на хората, които обичаме.

Няма нужда да пренасяме служебните си задължения вкъщи и личните - на работа. С повече организация и самодисциплина имаме достатъчно време и за двете. От нас зависи дали имаме приоритет, който да изберем за водещ.

21 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 29.11.2011|12:13
Някои технологии с лекота убиха свободното ни време... и не само ;)
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay