Ефектът на клавиатурата

Подвластни на новите технологии

Ефектът на клавиатурата

Подредбата на буквите върху клавиатурата има голямо влияние върху начина, по който възприемаме думите, които въвеждаме, научаваме от Wired.com

Емоционалното възприятие на напечатаната дума зависи от това дали повечето от буквите ѝ са разположени от лявата или от дясната страна на компютърната клавиатура. В това са убедени авторите на ново изследване – Кайл Джасмин и Даниел Касасанто, специалисти съответно по когнитивна и социална психология.

"Изговаряме една дума по различни начини и така ѝ предаваме различни значения. Същото е с писането", обясняват психолозите. "Стотици хиляди думи минават изпод пръстите ни и по всичко изглежда, че определяме значенията им спрямо разположението на буквите върху клавиатурата".

Учените установяват, че хората оценяват "десните" думи като по-позитивни, а "левите" - като по-негативни. Ефектът се дължи на факта, че при класическата клавиатура – QWERTY, повечето букви се намират в лявата част, отколкото в дясната. Разграничителната линия на клавиатурата са буквите T, G и B. Преобладаващата част от хората печатат по-бързо с дясната отколкото с лявата ръка, а асиметрията на клавиатурата затруднява този процес. От тук идва отрицателната конотация на "левите" думи.

Джасмин и Касасанто аргументират направените заключения с още един неопровержим аргумент. Доказано е, че първото впечатление от хора с имена, трудни за произнасяне, не е особено положително.

За да изследват ефекта на клавиатурата, учените провели три експеримента.

При първия анализирали 1000 думи в зависимост от местоположението на съдържащите се в тях букви. За целта били използвани три езика - английски, испански и холандски. Думите, чиито букви били разположени повече в дясната страна на клавиатурата, се възприемали по-положително и обратно. При обработката на данните се отчитат факторите език, дължината на думите и най-важният - дали изследваното лице си служи с дясна или лява ръка.

Вторият експеримент сочи, че QWERTY-ефектът е по-изявен при сравнително по-нови думи.

При третия експеримент използваните думи са измислени. В този случай ефектът на клавиатурата ясно се появил - "десните" думи се възприемали по-позитивно от емоционална гледна точка от "средните" и "левите".

"Технологиите променят думите, съответно – езиците. Това е феномен, който е важно да бъде изследван", категорични са психолозите, които планират вбъдеще експерименти с други типове клавиатури.

4 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay