Железните дами: Индира Ганди и Маргарет Тачър

По случай 47-годишнината от встъпването във власт на Индира Ганди, направихме сравнение между биографиите и личностите на жените лидери

Железните дами: Индира Ганди и Маргарет Тачър

Прозвищата "Желязната лейди” и "единственият мъж в кабинета” са дадени за първи път на Голда Меир по време на управлението ѝ в Израел и оттогава насам биват приписвани на всички жени политици, които ръководят властта с твърда ръка.

В тази категория Индира Ганди и Маргарет Тачър безспорно са сред най-бележитите имена. Между двете дами съществуват множество прилики, най-явната от които е фактът, че те са първите и единствени представителки на нежния пол, избирани за поста министър-председател в държавите си. От друга страна, пътят им към голямата политика е твърде различен. Разказът за възкачването на Маргарет Тачър на власт може да се озаглави "От дъщеря на бакалин до министър-председател на Обединеното кралство”.

По друг начин стоят нещата с потеклото на Индира Ганди. Мнозина остават с погрешното впечатление, че тя има роднинска връзка с Махатма Ганди. Това не е вярно, но все пак Индира произхожда от известна фамилия политици. Баща ѝ – Джавахарлал Неру - е първият министър-председател в историята на Индия, както и най-дълго задържалият се на този пост. Прочутата му дъщеря встъпва в отговорната длъжност на 14 януари 1966. Именно поради тази бележита годишнина решихме да почетем паметта на Индира Ганди, изготвяйки кратко сравнение на подобния житейски опит на жените лидери и начина, по който той се отразява върху стила им на управление. Поразровихме се из биографиите на Ганди и Тачър и направихме някои интересни съпоставки.

Семействата, от които идват
Според психолози, професионалната траектория на жените се влияе от пола на братята и сестрите им. При отсъствието на брат, момичетата по-често биват насърчавани да упражняват "мъжки” професии. Прилагайки това заключение към семействата на Тачър и Ганди, можем да открием една от причините за политическите наклонности на двете дами.

Бащата на Маргарет има две дъщери и избира именно нея за "ролята на сина". Насочва вниманието ѝ към научна литература, докато майка ѝ и по-голямата й сестра са оставени да четат обикновени романи.

Неру, от своя страна, овдовява. Индира не е целенасочено готвена за политическа кариера, но като единствено дете съпровожда баща си в многобройните му пътувания. Тя се превръща и в негова довереница по време на дългогодишния му мандат.

Семействата, които създават
Индира и Маргарет се омъжват години преди да седнат на министърпредседателския стол, но успехът на браковете им е много различен. Фероз Ганди, самият той политик, е в непрекъснато съревнование със съпругата си и ненавижда обществената ѝ роля. Двамата се разделят, но така и не се развеждат.

Денис Тачър, от друга страна, успешно развива собствения си бизнес и се отнася с разбиране към политическата кариера на половинката си.

Случайно или не, съществува откровена прилика между двама от синовете на Маргарет и Индира. Марк Тачър и Санджай Ганди използват политическите връзки на майките си за финансиране на серии от неуспешни и рисковани бизнес начинания. Марк е сочен като "черна овца” в семейството, а когато Санджай загива в самолетна катастрофа, поддръжниците на Индира са облекчени.

Маргарет и Индира имат по още едно дете, като Керъл Тачър и Раджив Ганди се оказват по-отговорни от братята си. Керъл излиза от сянката на майка си и живее в Австралия. Раджив наследява поста министър-председател след убийството на Индира, а няколко години по-късно е застигнат и от злощастната ѝ съдба.

Железните дами: Индира Ганди и Маргарет ТачърЛични качества и образование
Индира Ганди и Маргарет Тачър не се считат за интелектуално свръхнадарени, нито за прекалено креативни. За сметка на това и двете проявяват невероятно упорство и политическа компетентност. Възпитанички са на един и същи колеж в Оксфорд, но Индира не завършва целия курс на обучение, докато Тачър се дипломира успешно.

Разбира се, Индира и Маргарет притежават всички черти на успешния лидер: амбиция, кураж, доминиращ характер, умения за спор и бърза реакция във всякакви ситуации. Някои от показателите дори надвишават нормата и се доближават до състояние на ментално увреждане. Може би най-голяма разлика в характерите на двете забележителни дами откриваме по отношение на тяхната екстровертност. Индира е по-сдържана и затворена, отколкото бихме очаквали от един лидер, докато Тачър може да се похвали с отлична комуникативност.

По време на власт
Ганди и Тачър управляват целенасочено, твърдо и по-мъжествено от много мъже. Интересно е да се отбележи, че нито една от двете дами не може да бъде наречена "феминистка”. В кабинета на Тачър има само една друга жена, при това тя не остава дълго и Маргарет не полага кой знае какви усилия, за да укрепи правата на нежния пол в страната си. Въпреки това, тя запазва своята женственост и не се колебае да я използва манипулативно в определени моменти.

В западното общество са популярни дискусиите на тема "Как би изглеждал светът, ако се управляваше от жени?". Дали навсякъде ще цари мир? Известен комик дава следния коментар: "Нямаше да има войни. Знам го, защото нито една жена с власт не е започвала война... Е, като изключим Маргарет Тачър. И Индира Ганди. И Жана д’Арк. И Клеопатра. И на практика почти всяка жена лидер в историята!” Наистина, по време на мандатите си нито Маргарет Тачър, нито Индира Ганди се поколебават да предприемат войни и безкомпромисно да ги водят.

Сваляне от власт
В крайна сметка, заобикалящите ги мъже свалят "железните дами" от власт. Маргарет Тачър е принудена да подаде оставка, а Индира Ганди е убита от собствените си телохранители. Говори се, че известна вина за смъртта има и женската ѝ суета – в деня на нещастното събитие Индира сваля бронежилетката си, защото ѝ предстои интервю и не иска да изглежда пълна заради нея.

С добрите и лошите си черти, с всички прилики и разлики помежду си, Индира Ганди и Маргарет Тачър оставят траен отпечатък не само върху историята на страните си, но и върху съвременната история като цяло. Надяваме се, че подготвеното от нас биографично сравнение ви е било интересно. А ако имате желание да четете повече такива материали, присъединете се към Jenite.bg във фейсбук!

13 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



24
Не е посочен 17.01.2013|16:05
Нищо женско няма в тях, чиста мъжка сила.
23
Не е посочен 15.01.2013|19:40
Статията много ми хареса за тези две силни жени.
22
Не е посочен 15.01.2013|15:17
На тези жени винаги съм се възхищавал.
21
Не е посочен 15.01.2013|14:13
Да сравняват Ганди с Тачър - Тачър губи по точки!
20
Не е посочен 15.01.2013|12:33
Хареса ми, много се надявам да им повече такива материали, наистина много вдъхновяващи жени!
19
Не е посочен 15.01.2013|11:57
Много различни жени, в много различни общества, семейства, партньори и все пак са оставили невероятен отпечатък в историята на човечеството!
18
Не е посочен 15.01.2013|11:29
Това са едни от най известните жени и научих доста неща за тях.
17
Не е посочен 15.01.2013|10:36
Маргарет Тачър наистина е желязната лейди в историята, неведнъж съм чувал за силната и воля и непреклонен дух, историята помни малко такива жени като нея.
16
Не е посочен 14.01.2013|22:35
Статията ми хареса, научих доста неща за двете толкова известни жени.
15
Не е посочен 14.01.2013|19:10
Страхотна статия . Браво на автора .
14
Не е посочен 14.01.2013|17:48
Такава жена просто не ежена и е осъдена на самота. Но те са си го избрали, тяхна си работа.
13
Не е посочен 14.01.2013|16:17
Ако не сте гледали филма за Маргарет Тачът ви съветвам да го направите възможно най-скоро - Мерил Стрийп прави една много голяма роля вътре...
12
Не е посочен 14.01.2013|15:08
Така си е,за едни Маргарет Тачър е просто зла вещица, за други обаче тя е жената, покорила една чисто мъжка територия.
11
Не е посочен 14.01.2013|15:04
Те се издигнаха, защото притежаваха огромна сила за борба.
10
Не е посочен 14.01.2013|15:02
Доста интересно сравнение. Тези две жени ще останат в историята.
9
Не е посочен 14.01.2013|14:43
Не напразно са ги наричали Желязните лейди!Точно мъжки момичета са били за времето си!
8
Не е посочен 14.01.2013|14:12
Едновременно се възхищавам и малко ме притесняват толкова властни жени. Наистина си мисля, че имат някакво ментално отклонение, но то пък кой няма в днешно време.
7
Не е посочен 14.01.2013|13:41
С интерес изчетох цялата статия, определено доста любопитни факти има около живота и на двете жени. Най ме озадачи смъртта на Индира - сваляш бронираната жилетка, а охраната ти те очиства.
6
Не е посочен 14.01.2013|12:44
На мен Маргарет Тачър не ми е симпатична, но Индира е уникална личност!
5
Не е посочен 14.01.2013|12:25
Маргарет Тачър и Индира Ганди бяха могъщи жени, които водиха войни за своята страна.Те се издигнаха до ръководни постове,защото се придържаха към правилата на играта в един "мъжки свят".
4
Не е посочен 14.01.2013|12:19
Много добра статия! Две наистина впечатляващи жени. Хубаво е младите хора да знаят повече за подобни дами, които имат огромен принос за своите държави.
3
Не е посочен 14.01.2013|12:05
Невероятни жени! Те са доказателството за това, че няма невъзможни неща за една жена!
2
Не е посочен 14.01.2013|11:52
Доста неща научих за едни от най силните дами лидери които не бях чувала.
1
Не е посочен 14.01.2013|11:49
Много интересен материал, много от фактите за тези две забележителни дами не ми бяха известни!
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay