За безработицата и специалностите без перспектива

Според последни данни, 22,6% от младите хора у нас нито учат, нито работят

За безработицата и специалностите без перспектива

"Ще учиш ли, ще бачкаш ли?" беше фраза, която шеговито обикаляше интернет пространството преди няколко години. Ако днес трябва да дадем отговор на въпроса обаче, той ще бъде следният: "Нито едното, нито другото".

22,6% от младите хора у нас, които са на възраст между 15 и 24 години, нито учат, нито работят. Това носи на икономиката загуби от 1,27 млрд евро, което пък се равнява на 3,3% от брутния вътрешен продукт на страната.

Данните идват от председателя на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов, който ги представи на конференция относно пазара на труда.

Според данните на НСИ пък безработицата сред хората на възраст между 15 и 29 години е 23,6% за първото тримесечие на 2013 година.

Всъщност далеч не всички от тези младежи за лишени от образование. Средностатистическият профил представя жена, която няма опит на предишна работа, но има високо образование. Само че то често не е никаква гаранция за намиране на професионална реализация.

Според изпълнителния секретар по пазара на труда в КНСБ Росица Янкова, трябва да бъде подобрена системата за профилирано образование у нас. 55% от младежите завършват хуманитарни специалности, но "аз не съм виждала обява за работа за културолог", казва Янкова.

80% от обявите са в сферата на информационните технологии, туризма и икономиката. Според статистиката, от около 1 млн  свободни работни места в Европа, 25 хиляди са за шофьори на ТИП, а едва 1000 - за мениджъри. Обявените свободни позиции за хора със средно образование пък са 70%, докато тези за висшисти - само 30%.

Росица Янкова допълва, че за образование отделяме 3,6% от БВП, което е крайно недостатъчно. За да се повиши качеството на образование обаче са нужни не само повече пари, но и то самото да бъде адекватно на пазара на труда.

Повече стажове и гъвкави форми на заетост, предлага Янкова. У нас на непълно работно време са заети само 5% от младежите, като в ЕС средната заетост е 30%.

Т.нар. "младежка гаранция" също е добър начин за стимулиране на "пресните" кадри под 30-годишна възраст. Съгласно нея, на всеки, който е завършил до преди 4 месеца, трябва да бъде предложен стаж, работа или обучение. Идеята е тази гаранция да се разпространи в целия Европейски съюз, посредством еврофондове.

Още полезни статии от Econ.bg:

Ако минималната заплата стане 1000 лева

Раздават 1,8 млн лева еднократни помощи

26% от българите теглят заеми, за да си платят сметките

3 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



7
Не е посочен 31.05.2013|11:04
И все пак по-добре временно безработен с диплома , отколкото трайно безработен без диплома. Решение се намира.
6
Не е посочен 30.05.2013|13:58
и лошото е,че никой не им дава право да придобият опит..
5
Не е посочен 29.05.2013|11:02
за съжаление младите висшисти се въртят в един омагьосан кръг: отговарят на изискването за образование, но нямат опит.
4
Не е посочен 27.05.2013|16:01
Младите хора не виждат смисъл да учат, понеже и с тапия ще си седят безработни или ще работят нещо, за което не им трябва висше. В същото време и университетите не правят достатъчно, за да направят обучението по-полезно и ползотворно.
3
Не е посочен 27.05.2013|12:58
Т.нар. "младежка гаранция" също е добър начин за стимулиране на "пресните" кадри под 30-годишна възраст. Адмирирам! Според мен трябва да се измисли начин да се дава шанс на младите. Другото много важно е да има професионална консултация в гимназиите. Още от 9-ти 10-ти клас трябва да им се казват тези неща, за да са ориентирани какво да кандидатстват.
2
Не е посочен 27.05.2013|12:16
Тъжното е, че за тези неща само се говори, а в действителност не се вземат никакви мерки - за договаряне между бизнеса и университетите какви кадри да се подготвят пак само се говори.
1
Не е посочен 27.05.2013|09:55
Това е много полезен материал за хората, които искат да кандидатстват сега!
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay