Изкуствената усмивка не носи нищо добро

Усмихни се, но само ако наистина искаш

Изкуствената усмивка не носи нищо добро

Изкуствената усмивка на работа може да ви направи нещастни.

 

Служители, които имитират усмивка, за да бъдат клиентите и колегите им доволни, може лесно да се депресират.

 

Ново проучване сочи, че фалшивата усмивка на работа всъщност вгорчава настроението на човек и може да намали неговата продуктивност.

 

Просто не трябва да се насилваме: усмихването, само за да се усмихнем води до емоционално изморяване, потвърди проучването.

 

За сметка на това – служители, които се усмихват естествено и искрено в резултат от позитивни мисли и хубави спомени, могат да подобрят настроението си и да бъдат по-продуктивни на работа.

 

Изследването се противопоставя на политиката на много фирми, чиито служители които работят с клиенти са инструктирани да се усмихват на всяка цена.

 

Водещият изследовател Брент Скот каза: "Работодателите може да си мислят, че като просто накарат служителите си да се усмихват – това е достатъчно добре за тяхната организация, но това не е задължително вярно. Насилената усмивка води до отдръпване, емоционална умора и може да се окаже зле за фирмата."

 

За проучването – Професор Скот и колегите му изследваха група шофьори на рейсове, в продължение на 2 седмици. Те разгледаха ефекта от изкуствено поведение или изкуствена усмивка и култивиране на позитивни емоции чрез припомняне на хубави спомени или мислене за настоящата ситуация в позитивна насока.

 

Изследването е едно от първите по рода си – такова, което изучава емоционалната показност за определен период от време, както и разликите между двата пола.

 

Резултатите са по-категорични при жените шофьори. Скот твърди: "Жените си вредят повече при изкуствено поведение, което значи че тяхното настроение се влошава повече от това на мъжете и се отдръпват повече от работата си."

 

Също при тях се наблюдава по-видимо подобрение в настроението, когато си мислят позитивни неща. Докато това проучване не задълбава в причините зад тези различия, предишни изследвания твърдят, че от жените се очаква да показват по-силни емоции и силна позитивна експресивност.

 

Следователно – да имитираш усмивка, въпреки че изпитваш негативна емоция е в конфликт с тази културна норма и може да навреди още повече на жените.

 

 

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay