Изчервете се и ще спечелите

Не е слабост. Сила е!

Изчервете се и ще спечелите

Имам проблем. Всъщност повече от един, но това е друга тема. От онези изключително тревожни хора съм, които могат да се притеснят от най-малкото нещо. За съжаление не мога и да го скрия. Страните на лицето ми пламват изведнъж. Горят! Не помага дишането, нито броенето до 10.

 

Бях чела някъде, че дори самото произнасяне на думата стрес прави хората по-стресирани, същото важи и за тънката мисъл, която минава през главата на изчервявковците като мен точно преди да дадат външен израз на притеснението си.

 

Разбрах обаче, че притеснението може и да не ми изиграва чак толкова лоша шега. Според психолозите хората, които се изчервяват, се възприемат от околните като заслужаващи доверие и отговорни. Нямам нищо против да бъда такава в очите на другите!

 

Остава обаче въпросът дали ефектът е същият и на работното място, където вътрешните тревоги като че ли не се вписват в длъжностната характеристика.

 

Според Каролин Дижк, чиито разработки са в сферата на психологията на емоциите, изчервяването при всяко едно положение кара хората да ни харесват повече, макар несъзнателно.

 

Същото важи и за шефа, на когото руменината по бузите може да му се струва слабост в характера, но от друга страна би възложил именно на изчервявкото, като мен, някоя отговорна задача – на него може да му се има доверие.

4 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 20.05.2011|11:03
Много е неприятно да се изчервяваш често. Имам приятелка, която от най-малкото нещо се изчервява и така хората разбират кога е притеснена. От една страна е хубаво, но от друга не, защото така лесно може да се манипулира. Радвам се, че когато се притесня за нещо не ми личи.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay