Има ли жени сред масоните?

Още една история за борбата на дамите да получат равни права

<p>Масоните не са религиозни фанатици. Движението изисква от членовете си вяра във Върховно същество, но не ги задължава с определена конкретизация какво представлява това понятие. </p>

Масоните не са религиозни фанатици. Движението изисква от членовете си вяра във Върховно същество, но не ги задължава с определена конкретизация какво представлява това понятие. 

Свободното зидарство (франкмасонството) се смята за най-древното и масово световно движение с етично-нравствена насоченост. Широкоизвестно е и като "тайно общество”, въпреки че не е много ясно – толкова ли е тайно в действителност, или е по-скоро "общество на тайните”. Та нали, в крайна сметка, всеки човек с поне малко обща култура знае за съществуването му и може да се докопа до какви ли не сведения относно структурата и ритуалите.

Освен това, доколкото ни е известно, масоните имат право да се разкрият пред света като такива, стига да имат желание за това. А онези, които са го направили, твърдят: движението няма нищо общо с каквито и да било тъмни дела или наказания. Целта му е просто да събира в едно братство достойни и уважавани хора, които да помагат – един на друг, а и за прогрес на цялото общество. Уж тайни са единствено знаците, по които членовете се разпознават помежду си.

Дори и въпросните твърдения да са верни, няма нищо чудно в това, че при споменаване на масонството, непосветените реагират така, сякаш им говориш за призраци. Историята на движението (между другото, както и всяка друга история, тя едва ли съдържа дори един категорично потвърден факт) изглежда като прашен сборник с най-чудните приказки от всевъзможни времена и народи.

Според някои версии, основите на масонството са поставени още в библейски времена - заедно с основите на храма на Йехова в Йерусалим, чието построяване било поръчано от цар Соломон през X век пр. Хр. Нагърбеният със задачата архитект разделил "екипа” си на чирак, калфа и майстор. И до днес, това остават трите основни степени в масонството.

Други споделят убеждението, че движението е нещо като продължение на Ордена на тамплиерите, който в началото на XIV век бил забранен във всички християнски държави. Смята се, че преди да бъде изгорен на клада, Великият майстор Жак дьо Моле основал четири ложи и така поставил началото на окултното шотландско масонство, което останало скрито дълги години след това.

Трета версия: в началото на XVIII век група зидари в Шотландия създали първата ложа с тайни обреди и посвещения, която смесвала средновековната митология с идеи от Ренесанса, алхимията, астрологията, кабала и какво ли не още. Тези първи "масони" се познавали по слънчевите часовници, които поставяли на къщите си въпреки мрачното време.

Повечето учени обаче не вярват в последната теория. Приемат за рождена дата на свободното зидарство 24 юни 1717 година, когато в лондонската кръчма "Гъската и скарата” четирите гореспоменати ложи се обединили и била основана Великата ложа на Англия.

Едва ли някога ще бъде постигнато пълно съгласие по тези исторически въпроси. Както и по отношение на много други загадки, свързани с франкмасонството, например изключително позитивното му отношение към прочутия Джакомо Казанова. Твърди се, че братята зидари не гледат на него просто като на сексуален маниак, познал ласките на много жени и на немалък брой мъже покрай тях. Освен като развратник, Казанова се изявявал и като надарен учен, писател, дуалист. И масон. Мнозина вярват, че бил хвърлен в затвора не за друго, а защото разкрил механизмите, по които властимащите крадяли държавата.

Интересен е и случаят с друг световноизвестен масон от миналото – Моцарт. Смята се, че неговата опера "Вълшебната флейта” е пълна с тайни символи на движението и затова произведението останало напълно неразбрано от непосветените.

Малко се поувлякохме с информацията. Но как да не се увлече човек, след като загадките на тайните общества будят такъв широк интерес в обществото - особено след намесата на Дан Браун. Той много си пада по подобна тематика, в "Шифърът на Леонардо" успя да открие скрити знаци дори из анимационната "Малка русалка" на Disney.

Ние обаче сме си поставили за цел тук да разгледаме положението на "нежния" пол в масонския свят. Пък дали самият той е груб или нежен, ще оставим на по-запознатите да преценят. 

Има ли жени сред масоните?Гравюра от 1810 година, която изобразява приемането на жена сред масоните. И до ден днешен ритуалът предполага новият член да бъде заведен до определеното за целта тайно място с превръзка на очите.
И така, какво знаем със сигурност? Отново отговорът гласи "почти нищо". Официално се счита (особено в ложите, които произхождат от Обединената велика ложа на Англия), че на жените им е забранено да стават масони. При постъпването си в някои ложи, мъжете дори се заклеват никога да не присъстват на ритуал, в който дама е приемана за член на братството. Или дори да не присъстват в ложа, в която членува жена. 

Въпреки всичко това, независимо кой какво се е клел, жени масони съществуват. Съществували са и преди. Ще разгледаме някои от най-любопитните случаи.

Първите истории за дами, приети в масонското общество, датират от XVIII век и имат сходен сюжет: в дома на бащата или чичото на определена жена се провеждали събрания на масоните; тя се скривала някъде и тайничко наблюдавала какво се случва; накрая обаче я откривали и за да я накарат да се закълне в мълчание, я заставяли да премине през ритуала за приемане на нов член на ложата. Има сведения за много такива примери, но ние ще разкажем само най-известния от тях. Другите са доста подобни.

Има ли жени сред масоните?Елизабет Алдуърт в масонски одежди (ляво) и френската писателка Мария Дересме (дясно)
Елизабет Алдуърт 
Баща ѝ бил многоуважаван висконт в Ирландия и в неговия дом се извършвали ритуали по присъединяването на нови братя масони. Веднъж Елизабет се събудила от гласове в съседната стая и, водена от любопитството си, премахнала една от тухлите в разделящата стена, за да види какво става. Не щеш ли, била заловена на "местопрестъплението" и я държали в плен, докато обсъждали какво да я правят. Ложата решила да я приеме и по-късно Елизабет Алдуърт с гордост се появявала в обществото, облечена с масонските си одежди. Дори на надгробната ѝ плоча се признава, че е била част от свободното зидарство.

Мадам дьо Сентрайл 
Легендите разказват, че тази забележителна дама се обличала като мъж, за да бъде включена във Френската армия и дори била отличена с титлата "капитан от кавалерията". Тъй като във войската се отнасяли с нея като с мъж, членовете на масонска ложа в Париж гласували за нейното приемане, въпреки че знаели каква е истинската ѝ полова принадлежност. Тя се представила пред братята в кавалерийската си униформа.

Императрица Жозефин 
По време на управлението на Наполеон (също масон), дамското участие в свободното зидарство все още се ограничавало до съществуването на отделени от господата ложи, в които участвали само жени, но въпреки това всяка от тях била председателствана от мъж. Първата съпруга на прочутия император била Велик майстор в една от тези групировки. Дейността на въпросните обаче се свеждала единствено до социални и филантропски занимания, като организиране на балове и благотворителни събития. Ритуалите в женските ложи проповядвали стандартните за онова време добродетели от рода на скромност, искреност, вярност, целомъдрие... 

Има ли жени сред масоните?Императрица Жозефин и престилката и поясът, които са ѝ били подарени при приемането в масонската ложа през 1805 година
Графиня Хелене Илона Хадик-Баркочи 
Тя била единствената оцеляла наследничка на рода си и унгарският съд ѝ дал статут на последния жив син. В наследството ѝ влизала и цялата масонска библиотека на баща ѝ. Хелене внимателно прочела и изучила информацията, след което, с помощта на приятели в братството, успяла да си уреди включване в неговите редици. Все още обаче участието на жени в мъжките ложи не било прието. Когато новината достигнала до ложата Великия ориент на Унгария, виновниците за присъединяването на графинята били наказани чрез изключване или отстраняване за известен период от време. На следващата година от дамата било изискано да върне удостоверението си за членство.

Мария Дересме 
Известна френска писателка феминистка и пионер в борбата за правата на жените, тя била приета в мъжка масонска ложа през 1882 година. Подобно на графиня Хадик-Баркочи обаче, и Мария се оказала отстранена поради оплаквания. Това накарало нея и Жорж Мартен да основат заедно първата смесена ложа, в която официално членували и мъже, и жени.

По-късно, до Първата световна война, все повече жени се превърнали в работна сила. Те замествали в офисите и фабриките заминалитекъм бойното поле мъже. Скоро след войната, нежната част от населението получила и правото да гласува. Еманципацията на жените била последвана и от еманципацията им конкретно в света на масоните.

Както виждате, въпросът за мястото на дамите сред свободните зидари представлява поредната история за цялостната им борба да получат подобаващо място в доскоро мъжкото общество. Много е постигнато, но има и още много за постигане. Дано успеем да видим съвършеното равенство с очите си!

Ако тази статия ви е била интересна и искате да научавате още любопитни неща от Jenite.bg, присъединете се към нашата страница във Facebook!

39 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



38
Не е посочен 14.06.2013|17:54
Със сигурност е така, как без жени.
37
Не е посочен 13.06.2013|21:35
Предполагам, че и сега също има жени в тези общества.
36
Не е посочен 13.06.2013|18:35
Сега научих, че имало и жени масони.
35
Не е посочен 13.06.2013|15:38
Иди си наплискай очите, че от този стрес да не ти стане нещо.
34
Не е посочен 13.06.2013|15:37
С любопитство до масонската ложа не се стига. Но ти можеш да си го мислиш, няма проблеми.
33
Не е посочен 13.06.2013|15:21
Естествено, че е имало, ние сме изключително пробивни и трябва да се намесим навсякъде. Май любопитстното по-скоро ни е тласкало натам.
32
Не е посочен 13.06.2013|14:58
Браво на тези жени!
31
Не е посочен 13.06.2013|14:42
Това е много голяма изненада за мен!
30
Не е посочен 13.06.2013|13:30
Явно има!
29
Не е посочен 13.06.2013|12:47
Повечето не са били никак случайни жени. Добре де, след като обществото не е тайно и т.н. защо витаят толкова мистерии около него?!
28
Не е посочен 13.06.2013|12:12
Ако искаш. То не е задължително.
27
Не е посочен 13.06.2013|11:28
Всъщност, защо да няма, по-интересно е дали има в наши дни още представители на тези общества. :)
26
Не е посочен 13.06.2013|11:05
Определено са много интересни както Масоните, така и тамплиерите, които не можем да отречем, че станаха толкова популярни и вече всеки ги е чувал, покрай историите на Дан Браун :)
25
Не е посочен 13.06.2013|10:54
Не се бях замисляла, но няма причина да няма жени.
24
Не е посочен 13.06.2013|09:08
Оказваме се доста пробивни, тъй като успяваме дори в такива затворени за нас общества да се прокраднем.
23
Не е посочен 12.06.2013|21:27
Значи е имало жени масони. Аз си мислех, че в това общество са само мъже.
22
Не е посочен 12.06.2013|18:50
Не са ми интересни и на мен тези общества.
21
Не е посочен 12.06.2013|15:48
До сега си мислех, че тези ложи са били привилегия единствено на мъжете, но явно и някои дами в крайна сметка са били просветени в тайнството на масонското общество.
20
Не е посочен 12.06.2013|15:36
Не проявявам интерес към такива общества!
19
Не е посочен 12.06.2013|15:16
Така е, но е интересно как група от уж благородни люде явно не толерира до такава степен расовото равенство и трудно приема жене сред редиците си, макар и преуспели.
18
Не е посочен 12.06.2013|15:15
Ахахаха точно 100 кила ли!? Не вярвам!
17
Не е посочен 12.06.2013|15:15
Има го и в един от албумите на Енигма мисля. Но там може да се свърза с източната култура...наистина темата е доста интересна.
16
Не е посочен 12.06.2013|15:09
Няма как да няма:) И до ден днешен се сещам за няколко световнозивестни жени, които може и да са масонки:)
15
Не е посочен 12.06.2013|15:08
Не знахе, че и Жозефина е била масон! Интересно, как Елизабет първа не е била също;)
14
Не е посочен 12.06.2013|15:08
Явно отдавна е имало жени масони в това общество. Със сигурност има и до ден днешен.
13
Не е посочен 12.06.2013|14:55
Интересна статия,още не вярвам напълно в масоните.
12
Не е посочен 12.06.2013|14:40
явно е мъжки свят там
11
Не е посочен 12.06.2013|14:28
Изгледай например последния клип на 100 кила и пак ще си говорим, Мариана. Да не говорим за по-старите. В тях е пълно с масонски знаци.
10
Не е посочен 12.06.2013|14:09
много объркано ми се вижда
9
Не е посочен 12.06.2013|13:57
Един от символите на масоните е всевиждащото око, което апропо по-късно се среща доста често и в поп културата, включително и на една от обложките на албум на Майкъл Джексън. Като цяло темата за масоните и масонството е доста интересна.
8
Не е посочен 12.06.2013|13:26
хаххахаха глупости
7
Не е посочен 12.06.2013|12:39
Не виждам причина да няма жени сред масоните. Членовете трябва да отговарят на определени условия и ако една жена отговаря, защо не?
6
Не е посочен 12.06.2013|11:58
100 кила и Мария Илиева са масони. Поне така се говори.
5
Не е посочен 12.06.2013|11:50
Браво на тези жени, с упорството си са доказали, че няма невъзможни неща!
4
Не е посочен 12.06.2013|11:35
Наистина ли Дан Браун намира символи в Малката Русалка? Е, това вече си е сериозно!
3
Не е посочен 12.06.2013|11:23
Вече знам на 100 процента защо точно мразя масонските ложи и всичките им членове.
2
Не е посочен 12.06.2013|11:14
Не съм запозната с обществото на масоните, нито съм чела такива продукции, но материалът по-горе наистина ме заинтересува и събуди любопитството ми, смятам да се запозная по отблизо с тези неща и може би тогава мога да дам отговор на въпроса.
1
Не е посочен 12.06.2013|11:08
Това наистина е много интересно. Като цяло обществото на масоните, което доста се мистифцира, и днес е обект на много книги и кино продукции, но каква е истината така и не е ясно.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay