Нещо пречи на жените да достигнат върха

Напред и нагоре!

Нещо пречи на жените да достигнат върха

Всички бизнесдами ще се съгласят, че недостигът на време вече отдавна не е оправдание за липсата на прогрес в работата. Дори тези жени, които са ориентирани към създаване на семейство могат да постигнат успех в кариерата, стига да пожелаят – грижите за децата се комбинират с останалите ангажименти по един или друг начин.

Тогава какво дърпа жените назад? Ето най-често срещаните бариери за успеха :

 

  • липса на значителен опит като лидер, както и недостатъчна компетентност
  • изключване от неофициалните поводи за общуване като офис партита и тийм билдинг
  • стереотипи и погрешни концепции за мястото на жените в бизнеса и техните умения
  • личните и семейни отговорности, които са приоритет в живота на жената

 

Важно е да се отбележи, че тези пречки за просперитет в кариерата са взаимно свързани. Например стереотипите, приети за жените, често са причина нежният пол да бъде изключван от неофициалните събития, по време на които пък се изграждат взаимоотношенията в даден екип. Това може да доведе до несигурност от страната на бизнесдамата при взимане на решения, което в по-късен етап от кариерното ѝ развитие означава неспособност за заемане на лидерска позиция. А колкото повече жени се лишават от позицията на мениджър, толкова стереотипите за тях ще се утвърждават, и реално кариерата на всяка жена е възпрепятствана от този затворен кръг.

 

Има няколко неща, които може да направите, за да се справите с предразсъдъците на колегите и шефовете си. Тъй като повечето жени искат да стигнат до върха, то вие най-вероятно не сте изключение. Ако срещнете някоя от описаните по-горе бариери обаче, ще ви е трудно да продължите своя път към успеха. Опитайте някоя от следните стратегии, които могат да ви измъкнат от безизходната ситуация.

 

Надвишавайте очакванията на останалите. Ако шефовете ви възлагат само задачи, чието изпълнение е посредствено, опровергайте ги и качете летвата. Постепенно ще започнат ви взимат на сериозно, а нищо чудно скоро да ви повишат.

 

Успешно координирайте работата на екипа. Опитвайте се при всеки удобен момент да съгласувате действията на колегите си, за да постигнете общите цели. Така ще развиете лидерски умения, а околните неминуемо ще уважават професионализма ви.

 

Вършете работата си със стил и никога не се оправдавайте с това, че сте жена. В известен смисъл, ако шефът ви е мъж, то той одобрява еманципацията, що се отнася до подчинените му. Затова не се оплаквайте, а вършете ангажиментите си съвестно.

 

В случай, че имате пропуск в някоя от сферите на работата си, се опитайте да го компенсирате или запълните. Трябва да поддържате високо ниво, за да се отличавате от колегите си, а и така по-лесно ще постигнете целите си. Конкретните умения в професионалната ви сфера са по-ценни от общите, незадълбочени познания.

 

Смело се заемете с поставената ви задача, дори тя да е трудна за изпълнение. Дайте всичко от себе си и скоро ще постигнете целите си. А след това продължете с амбициите – напред и нагоре!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay