Нищо велико на този свят не е било постигнато без страст

"Следвайте сляпо страстта си"

Нищо велико на този свят не е било постигнато без страст

Ето 5 стратегии, които Каръл Бартз – президент и управител на Yahoo! прилага, когато има каквито и да било превратности в кариерата си. Тя казва, че те са модифицирани и изпитани през годините и са преминали теста на времето.

 

 

Нищо не е вечно: никога не бива да забравяте, че всичко се върти в кръг. Ако в момента се чувствате на дъното на цикъла, то значи че скоро ще сте на върха. Трябва да се научите да приемете средата, в която се намирате такава, каквато е и да се сработите с нея.

Дори, когато сте на дъното може да извлечете полза от положението като започнете подготовка за следващия подем, например. Подготовка за бъдещето. Това е чудесно време за изграждане на конкурентни предимства. Може да започнете с комуникация с клиентите. По време на техния тежък период, те имат времето и мотивацията да чуят идеи, които могат да внесат подобрения. Възползвайте се от всяка ситуация, без значение дали ви се струва трагична или не, вратички има винаги. Търсете.

 

Следвайте сляпо страстта си: "Нищо велико на този свят не е било постигнато без страст," е казал немският философ Хегел. Според нас страстта е движещата сила на живота и кариерата. Двигателят им, които дърпа всичко след себе си.

За Бартз, страстта ѝ е да бъде лидер – "Обичам да решавам казуси и да работя с хора. Страстта ми е лидерството"

Ако не знаете каква е вашата страст, тя съветва да си зададете няколко въпроса:

Какво е важно за вас?
Какво обичате да правите най-много?
Какви съставки са ви необходими за един страхотен ден?

 

 

Осъзнаването на страстта и изричането ѝ на глас, с име, е нещо много важно. Трябва да сте сигурни, че сте на правилния път и във вярната посока. Това може да отнеме време и лутане, но си струва.

 

Лидерите помагат на хората да успеят: независимо до къде сте в кариерата или организацията си, винаги може да работите върху лидерството. Има голяма разлика между мениджмънт и лидерство. Доста често, мениджмънтът се оказва "местене" на ресурси необходими за дадени задачи. Лидерството се фокусира върху хората. За Бартз дефиницията за лидер е – човек, който помага на другите да успеят и прави, това което е необходимо.


Това може да значи много неща – мотивация, насоки, поздравления, корекции, симпатия, съпричастие, подкрепа и т.н.

 

Майсторството на лидерството се крие в това да имаш орлови очи и да виждаш от какво се нуждае всеки отделен човек, във всеки момент и да успееш да го окуражиш и да му помогнеш да го получи.

 

Забравете за баланса: балансът между семейството и работата е вечния проблем на жените с отговорности. Има много книги и статии по този въпрос. Прекалено често обаче, жените прекарват много време работейки, за да постигнат баланс и за това изпитват постоянна вина, когато не успеят.

 

 

"Забравете за баланса," казва Бартз. Просто няма как да стане. Вместо да мислите как да ходите по въже, помислете как ефективно да управлявате различните нужди. Тя е CEO и има дъщеря – тинейджър. Да задвижиш така колелата, че да не се провалиш в нито една от ролите, се постига с управление. "Дъщеря ми знае, че има моменти, в които се налага да пътувам и да отделям време на бизнеса, но също така знае, че има специални моменти, които са отделени само и единствено за нея и това не подлежи на компромиси" 

 

Грижете се за себе си: да бъдеш жена с отговорности стана доста трудно през последните няколко години, защото се случиха много неща – 9/11, рецесия, финансова криза, безработица.

 

 

Всеки от нас се бори с ежедневните семейни затруднения и проблеми – деца, тинейджъри, плюс финансови загуби и кариерна несигурност.

 

Бартз има радикално предложение: "На първо място се погрижете за себе си!" Звучи парадоксално и егоистично. Но замислете се, какво казват в самолетите : 'При спешен случай и налагане на употреба на кислородни маски, сложете своята маска първо и след това помогнете на детето си.'

Ако сте неспособни да помогнете на самите себе си и вие самите сте пред разруха, как ще помогнете на някой друг?

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay