Поемете нещата в свои ръце - така правят лидерите

От вас зависи дали сте лидер

Поемете нещата в свои ръце - така правят лидерите

Преди да опитате да увеличите влиянието си, първо трябва да го дефинирате. Какво е влияние? Какво означава за вас?

 

Според речника влияние е "капацитет или силата на хора или неща да бъдат непреодолима сила или да влияят върху действията, поведението, мненията и т.н. на други"

 

Популярният автор Джон Максуел казва, че лидерството е нищо повече или по малко от влияние. И ако лидерството е влияние, значи и обратното е вярно – влиянието е лидерство. Ние бихме допълнили, че това е вярно, само когато влиянието води някого към нещо добро. В крайна сметка то има две страни – може да бъде положително и отрицателно, егоистично и манипулативно или освобождаващо и подтикващо към израстване. Единствено мислите и действията ви определят какво ще бъде влиянието, което оказвате.

 

Вашето влияние не идва само от намерението ви или от инструкциите, които давате на останалите, а от и това, което те виждат у вас всеки ден. Има много начини да учеличите въздействието си върху другите и да станете формален или неформален лидер. Тук ви предлагаме 9 начина, които смятаме за добри и ефективни.

 

Разберете го. Преди всичко трябва да осъзнаете, че независимо от позицията си, вие оказвате влияние върху живота на околните. Много хора не осъзнават какво въздействие, директно или индиректно, имат върху другите. Тайната се крие в това да осмислите факта, че го правите и да започнете да се държите подобаващо.

 

Бъдете почтени. Бъдете човекът, който твърдите, че сте. Бъдете постоянни и не опитвайте да правите всичко по лесния начин. Застанете лоялно зад компанията си и дайте пример на колегите си да ви последват. Ценностите определят действията ви, които пък от своя страна определят влиянието ви.

 

Бъдете честни и прозрачни. Не разигравайте сцени и не бъдете актриси в живота си. Бъдете истински и честни. По този начин ще си спечелите доверието на колегите си, а доверието предразполага към по-голямо влияние.

 

Поемайте отговорности. Не си търсете извинения. Ако вината е ваша, я приемете и действайте. Да бъдете лидер не означава да бъдете перфектни. Учете се от грешките си и водете околните по правилния път.

 

Търсете решения на проблемите. Вместо да седите и да се оплаквате какво не работи и какви проблеми имате, се мобилизирайте и потърсете решения. Хората са привлечени от такива активни личности и им позволяват да ги водят и направляват.

 

Бъдете активни. Не чакайте някой друг да поеме лидерската позиция. Ако искате да повлияете положително на околните - вземете неща в свои ръце. Бъдете човекът, който предлага нови идеи, не се плаши от рискове и пръв поема пътя за постигане на желаните от всички цели.

 

Бъдете съпричастни. Отделете време да разберете чувствата и емоциите на другите. Какво ги мотивира? Какво ги интересува? Ако не покажете загриженост и те няма да се интересуват от вас и вашите идеи. Съпричастността обаче трябва да бъде искрена. Все пак хората са далеч по-важни от числата.

 

Ценете колегите си. Едно обикновено "благодаря" има невероятно влияние, особено ако е казано публично. Ценете усилията на другите и ги давайте като блестящ пример. В крайна сметка всички искаме да бъдем забелязвани и ценени.

 

Не реагирайте импулсивно. Лидерите винаги са в центъра на вниманието. Не винаги можете да контролирате обстоятелствата, но можете да контролирате реакциите си. Не реагирайте прибързано. Обмислете ситуацията и възможните последствия,а след това предприемете каквото и да е.

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay