Картофи Дофиноаз

Картофи Дофиноаз са класическо френско ястие, което е ужасно вкусно. Независимо дали искате да сервирате това като изискан компонент на вашата вечеря или като креативна гарнитура за вашата вечеря, едно нещо е гарантирано: тези вкусни картофи ще изчезнат за секунди.

Картофите Дофиноаз произхождат от Франция през 18-ти век и се смята, че произхождат от региона Дофине. Когато опитате това изключително кремообразно удоволствие, ще разберете защо са се задържали толкова дълго във времето. Приготвянето е просто: задушавате нарязани картофи в смес от сметана и мляко, напоена с чесън, докато омекнат, след което ги нареждате, заедно със сирене Грюер в гювеч и ги запичате.

Имайте предвид, че колкото по-тънко нарежете картофите, толкова по-вкусно ще се получи.

Ето как да приготвите вкусни картофи Дофиноаз: 

Необходими продукти:

2 с.л. масло

1 кг картофи

2 ч. прясно мляко

2 ч. сметана за готвене

4 скилидки чесън

1/8 ч.л. индийско орехче

сол и черен пипер

2 ч. настъргано сирене Грюер

1 ч.л. мащерка

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса и намазнете малка тавичка. 

В голяма тенджера сложете картофите, млякото, сметаната, чесъна, индийското орехче, 2 чаени лъжички сол и 1 чаена лъжичка черен пипер. Оставете да заври, след това намалете котлона и оставете да къкри, докато картофите леко омекнат, 8 до 12 минути.

Използвайки решетъчна лъжица, прехвърлете половината картофи в съда за печене. Поръсете с половината сирене. Отгоре покрийте с останалите картофи и изсипете достатъчно от сметановата смес отгоре, докато течността достигне дъното. Поръсете равномерно с останалото сирене отгоре.

Печете, докато горната част стане златистокафява, а картофите поемат по-голямата част от сместа от мляко и сметана, 45 до 50 минути. Оставете да се охлади за 10 минути, след това украсете с листа от мащерка и сервирайте.

Добър апетит!

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay